Στο πιο κεντρικό σημείο της Σύρου, απέναντι σχεδόν από το Δημαρχείο της Ερμούπολης, βρίσκεται το Ελληνικό Καφενείο. Ένα παραδοσιακό μαγαζί -πραγματικό στολίδι για την πόλη- που στεγάζεται σε ένα από τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια με καμάρες που πλαισιώνουν την πλατεία Μιαούλη. Η επιλογή του να καθίσεις εδώ πρωί για ένα καφέ και κατιτίς γλυκό για την πρωινή λιγούρα, μεσημέρι για ένα τσίπουρο με μεζέ, απόγευμα ή βράδυ για κάτι δροσερό ή ένα κοκτέηλ είναι σχεδόν ενστικτώδης. Η Άννα Μαρία Μαραγκού και ο Αντώνης Δούκα είναι η ψυχή του μαγαζιού που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013. Από τότε το τρέχουν και τους τρέχει και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο γιατί δεν σταματούν να ψάχνουν και να ψάχνονται για το καλύτερο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΟ1

Πατατοσαλάτα-με-παστουρμά-ψαριού

Ο Νάσος Καρανικόλας είναι επικεφαλής της μικρής αλλά θαυματουργής κουζίνας του Καφενείου που καθημερινά βγάζει από γλυκά μέχρι μεζέδες και conford food πιάτα που σε χορταίνουν νόστιμα και έξυπνα με ένα κυκλαδίτικο touch που δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα της Σύρου και όχι μόνο. Από δίπλα μια ποικιλία από καφέδες όπως σμυρναίικο κι ελληνικό καφέ με κάρδαμο, βότανα της Anassa και της τοπικής τους εταιρείας Cyclades Organics, φρέσκες λεμονάδες και βυσσινάδα με πικραμύγδαλο.

Παξιμαδάκια-λαδιού-με-πέστο-κάπαρης,-πιπεριά-φλωρίνης-και-μαριναρισμένο-γαύρο

Οι επιλογές πρωινού είναι πλούσιες και περιλαμβάνουν θυμαρίσιο μέλι και σπιτικές μαρμελάδες με πολύσπορο φρυγανισμένο ψωμί, ανθότυρο Σύρου με γλυκό σταφύλι και παξιμάδια γλυκανίσου, πρόβειο γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και sauce παστελιού, φρεσκοκομμένες φρουτοσαλάτες, ροφήματα με γάλα αμυγδάλου, στραπατσάδα συριανή γλυκούτσικη με κουλούρι και τιριτιτίμ (κολοκύθια με αβγά, λούζα και ντόπιο τυρί Σαν Μιχάλη, δηλαδή). Για να συνοδέψετε το ούζο, το τσίπουρο, τις μπίρες ή το κρασί σας επιλέξτε ανάμεσα σε μαραθόπιτα, ποικιλία κυκλαδίτικων τυριών με μαρμελάδα, φρέσκα φρούτα και μπουκίτσες καλαμποκιού, λαζάνια με κιμά ντόπιου λουκάνικου, πατατοσαλάτα με παστουρμά ψαριού, παξιμαδάκια λαδιού με πέστο κάππαρης, μαριναρισμένο γαύρο και πιπεριά Φλωρίνης, κεφτεδάκια με ντοματίνια και κρίταμο τουρσί.

Λαζάνια-με-σάλτσα-από-κιμά-λουκάνικου,-κόκκινη-και-κίτρινη-πιπεριά,-φρέσκια-ντομάτα,-κουρκουμά-και-ξερή-μυζήθρα-Μυτιλήνης1

Σημειώστε ότι στο ψυγείο του Ελληνικού Καφενείου υπάρχουν όλα τα τυριά των Κυκλάδων, όπως πετρωτή Άνδρου, αρσενικό Νάξου, σκοτύρι Ίου, γροθότυρο και «Αμάραθο» Σύρου, ενώ μπορείτε να αγοράσετε και διαλεχτά προϊόντα σε προσιτές τιμές.

info
Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Σύρος, τηλ. 22810 89248.