Η κυρία Σοφία ήταν από το Μέτσοβο και εξπέρ στις πίτες, όπως οι περισσότερες συμπατριώτισσές της. Το ταλέντο και τη γνώση αυτή κληρονόμησε και η Ματίνα, η κόρη της κι έτσι μαζί με τον αδελφό της Δημήτρη δημιούργησαν στο Π. Φάληρο ένα all day μαγαζί με το όνομα της μαμάς Σοφίας.

PITES-SOFIAS_0585

Έτσι, γεμάτοι αναμνήσεις και με έναν πλάστη στο χέρι ζυμώνουν καθημερινά από νωρίς το πρωί και σιγοψήνουν τις καλύτερες ίσως πίτες της Αθήνας με πρώτες ύλες από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Το φύλλο είναι χειροποίητο και η Ματίνα πίσω από το ανοιχτό εργαστήρι το ανοίγει με αξιοσημείωτη άνεση και ταχύτητα που ξαφνιάζει. Αν συνυπολογίσεις όμως στο βιογραφικό της το μετσοβίτικο DNA, το αθλητικό background, τη φυσιοθεραπεία που εξασκούσε για χρόνια, την ενασχόληση με τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων και μιας μεγάλης ακόμη λίστας πραγμάτων, δεν απορείς και καταλαβαίνεις γιατί το ’χει τόσο πολύ!

kotopita

proino-2

Κι ενώ σκέφτομαι πόσο περήφανη θα ήταν η κυρία Σοφία για το έργο των παιδιών της, δώσ’ του από την κουζίνα να βγαίνουν λιποθυμικές μυρωδιές από χορτόπιτες με φέτα, πρασόπιτες, αλευρόπιτες, μπατζίνες, πιπερόπιτες, κοτόπιτες, τσουκνιδόπιτες, κιμαδόπιτες, πίτες με αλεύρι ντίνκελ και πολλές γλυκές γεύσεις όπως μπουγάτσες, φραουλόπιτες και πόσες άλλες ακόμη ομορφιές που κλείνονται σε χιλιόμετρα φύλλων ανοιγμένων ένα ένα στο χέρι με τον πλάστη.

sokolatopita-me-pagoto

Πλάι στις πίτες και μια μικρή και νόστιμη συλλογή από παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και καφές και χυμοί για να συνοδέψεις την πίτα σου. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου, μην προσπεράσεις χωρίς να δοκιμάσεις μία από τις τραγανές πίτες της…

info
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 213 0700444.