Στην πόλη όπου γεννήθηκε ο φραπέ, τα καφέ του λεγόμενου τρίτου κύματος δεν λείπουν αλλά ούτε είναι πολλά. Τα αναζητήσαμε και σας τα παρουσιάζουμε.

Toms Cafe
Στην Τσιμισκή υπάρχει μια μικρή στοά που οδηγεί σε ένα όμορφο και ζεστό πάτιο. Εκεί βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια το πρώτο μαγαζί της εταιρείας Toms στην Ελλάδα. Τι δουλειά έχει τώρα αυτό με τον καφέ και το τρίτο κύμα; Εκτός από τα διάσημα ανά τον κόσμο παπούτσια που θα βρείτε, στον ίδιο χώρο στεγάζεται και το καφέ τους. Ένα καφέ που εκτείνεται τόσο στην εσωτερική αυλή όσο και στο όμορφο υπόγειο. Από την αρχή θέλησαν να δώσουν μεγάλη προσοχή στον καφέ που θα σερβίρουν και γι’ αυτό συνεργάζονται με την Wise Cup και έχουν δημιουργήσει το δικό τους brand. Αυτή την περίοδο θα βρείτε τρεις διαφορετικούς καφέδες -από τη Γουατεμάλα, την Κολομβία και το Μεξικό- τόσο για espresso και τα συναφή ροφήματά του όσο και για τον καφέ φίλτρου.

Τσιμισκή 22, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310234222.

Ble
Είναι διάσημο για τα ψωμιά και τα γλυκά του. Όμως ίσως αυτό που δεν ξέρουμε οι περισσότεροι είναι ότι πρόκειται για το πρώτο microroastery της πόλης όπου εδώ και οκτώ χρόνια καβουρδίζουν τον δικό τους καφέ καθημερινά. Οι διαφορετικές ποικιλίες που διαθέτουν εισάγονται από την Ιταλία σε μορφή πράσινου κόκκου και στη συνέχεια, αφού περάσουν τον απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο και διαλεχτούν, ετοιμάζονται τα χαρμάνια. Έτσι έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε έξι ή και περισσότερούς μονοποικιλιακούς καφέδες για espresso, φίλτρο και «ελληνικό», που μπορείτε να τους πάρετε στο σπίτι σε μορφή καβουρδισμένων κόκκων ή αλεσμένους. Το ενδιαφέρον στο Ble είναι ότι έχουν καταφέρει να συνδυάσουν τον καφέ με τη ζαχαροπλαστική και να φτιάχνουν γλυκά όπου ο κόκκος είναι παρών, όπως η γρανίτα espresso-πορτοκάλι και το παγωτό μόκα, ενώ τέλος οι baristi τους ξέρουν και σας συμβουλεύουν με ποιο γλυκό μπορείτε να συνδυάσετε τον καφέ σας.

Αγ. Σοφιάς 19, τηλ.: 2310 231200.

Blue Cup
Βρίσκεται στις παρυφές των Λαδάδικών και ήταν από τα πρώτα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης που υιοθέτησαν την κουλτούρα του specialty. Πολύβουο, γεμίζει από νωρίς το πρωί και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό μέχρι το βράδυ που μετατρέπεται σε μπαρ – θεωρείται άλλωστε ένα από τα καλύτερα της πόλης. Ο καφές που σερβίρουν είναι Mokka και κάθε φορά που ζητάτε κάποιον από τους μονοποικιλιακούς στο τραπέζι σας έρχεται και ένα χαρτί που σας ενημερώνει για τον καφέ που παραγγείλατε: την προέλευσή του, ποικιλία, τα γευστικά και τα αρωματικά του χαρακτηριστικά. Ο freddo espresso και o freddo cappuccino είναι εκείνοι που «φεύγουν» περισσότερο, όμως οι baristi του Blue Cup ετοιμάζουν και αξιοπρεπή καφέ φίλτρου, σαν αυτόν που δοκίμασα την τελευταία φορά, από την Αιθιοπία.

Σαλαμίνος 8, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 900666.