Με το που κάθισα στα σταντ του πεζοδρομίου ήρθαν. Το κρύο νερό μου σε ντιζαϊνάτο πλαστικό ποτήρι, μια Septem και μια Νήσος παγωμένες στο ειδικό για την καθεμιά ποτήρι και το σάντουιτς σερβιρισμένο σε japanese ή έστω -μιλανέζικη- αισθητική με την ξύλινη πλατιά οδοντογλυφίδα, που βοηθά να το φας χωρίς να διαλυθεί. Ένιωσα γύρω μου το καυσαέριο να διαλύεται, ένιωσα το Μιλάνο να κυκλοφορεί ανάμεσα στα σκούτερ της Βουλής, ένιωσα μια περηφάνια που δίπλα μου κάποιοι ξένοι έτρωγαν το μαύρο, προζυμένιο, ζυμωτό ψωμί από τον φούρνο του Τάκη, γεμιστό με μια φέτα χοιρινό ψητό, μουστάρδα και γραβιέρα Τήνου.

IMG_1636

Κάπως έτσι ονειρευόμουν το παραμυθένιο σάντουιτς, ρουστίκ και αριστοκρατικό συνάμα, όσο έβλεπα ολόγυρα τις σαντουιτσερί να ανοίγουν χτυπημένες από την ομοιογένεια της έλλειψης φαντασίας. Στο μικρό, πανέμορφο εσωτερικό, ένας πάγκος να σου τρέχουν τα σάλια από τα ορεκτικά τυριά και αλλαντικά, όλα της πιο σπάνιας τοπικής παραγωγής και ολίγον από την ξένη, η ευγένεια των παιδιών, ο σεφ που ετοιμάζει μπροστά σου την πανδαισία που θα του υποδείξεις.

IMG_0878

Δοκίμασα ένα ζυμωτό ψωμί με rib-eye, καπνιστό μετσοβόνε και σάλτσα εστραγκόν, λευκό ψωμάκι με παλαιωμένο κασέρι Βόλου και παστράμι γαλοπούλας με πράσινο μήλο και σος horseradish, όλα σε κοσμική, απόλυτη ισορροπία, σαν να τρως σε πεντάστερο εστιατόριο. Διότι, το σάντουιτς δεν είναι καθόλου εύκολη ή γρήγορη υπόθεση της ξεπέτας. Εδώ αντιμετωπίζεται απολύτως γκουρμέ, ο σολομός καπνίζεται επιτόπου, συνδυάζεται με άνηθο και αγγουράκι, η παστουρμαδέλα του Sarry «παντρεύεται» με μαλακή φέτα και αγγουράκι τουρσί, το μαύρο ψωμί αναδεικνύει το μοσχαράκι που γεμίζει με αρσενικό Νάξου και, παρόλο που ήμουν συνετή στην παραγγελία μου, δεν μπόρεσα να αποτελειώσω τη μερίδα μου.

IMG_1540

Το υπόλοιπο μου ήρθε σε μια υπέροχη συσκευασία, κατευθείαν λες βγαλμένη από κάποιον υψηλό οίκο μόδας. Και χόρτασα υγιεινά, με την αίσθηση ότι έφαγα σε ένα πολύ καλό εστιατόριο-στο πόδι! Την επόμενη φορά έχω βάλει στόχο τα μπέργκερ και το καρπάτσιο από entrecote σε φρυγανισμένο ψωμί με άρωμα λευκής τρούφας!

info
Βουλής 9, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222122