Αν κανονίσεις εκδρομή στο Πήλιο, φρόντισε να περιλαμβάνει ένα σαββατιάτικο πρωινό, τότε που η αγορά ζει τις πιο πολύχρωμες στιγμές της…

Ο Βόλος δεν είναι μόνο ένα πέρασμα για τις βουνίσιες ή τις θαλασσινές εξοχές, αλλά και ένας νόστιμος παράδεισος από τοπικές λιχουδιές που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Εδώ θα τα ανακαλύψουμε όλα μαζί!

Μοσχομυριστοί φούρνοι
Στο Βόλο τρώμε ακόμη αληθινό, νόστιμο ψωμί. Κι αυτό γιατί πλάι στις μεγάλες αλυσίδες οι παλιοί φούρνοι επιμένουν να ζυμώνουν χειροποίητο, προζυμένιο το ψωμί τους και να το ψήνουν στον ξυλόφουρνο:

VOLOS5

Παλιός φούρνος. Πάνω στο δρόμο που έρχεται από Αθήνα, ο παλιός ξυλόφουρνος μένει ανοιχτός όλο το 24ωρο. Ανάμεσα σε χιλιάδες αρτοποιήματα, γλυκά και πίτες, θα ξεχωρίσεις το διάσημο στρογγυλό προζυμένιο του καρβελάκι, ένα ιδιαίτερο ψωμί σκουρόχρωμο και μεστό, ιδανικό για μπρουσκέτες, που για τα μάτια του κάνει ουρά όλη η πόλη. Πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν τη συνταγή, όμως παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από το 1924. Μαζί θα πάρεις και τις δικές τους πίτες, με το αληθινό, χειροποίητο πηλιορείτικο, παραδοσιακό φύλλο, με βασίλισσες τη στριφτή χορτοτυρόπιτα και την πιπερόπιτα.
Κροκίου 56, τηλ. 24210 33703

Στέγιος Τσούρικας. Το βολιώτικο πρωινό ξεκινά με το καλύτερο κουλούρι Θεσσαλονίκης του Στέγιου! Ξεροψημένο, τραγανό και βελούδινο στην καρδιά του, θα το συνδυάσεις και με ένα βολιώτικο σταδιδόψωμο, με ζύμη ψωμιού.
Ανθ. Γαζή 161, τηλ. 24210 20819

VOLOS2

Τοπούζογλου. Κάθε Βολιώτισσα νοικοκυρά ορκίζεται στο μοναδικά θριφτό λαδοκουλουράκι του που δεν λείπει από κανένα κέρασμα από το 1923 και όλες αναρωτιούνται πώς το κάνει ο Τοπούζογλου. Μαζί με το θρυλικό κουλούρι, θα δοκιμάσεις και τη γλυκιά, σπιτική κολοκυθόπιτα με καρύδι και κανέλα, την τυρόπιτα και τη χορτόπιτα.
Ανθ. Γαζή 206, τηλ. 24210 28559

Ιορδάνης Φιλόσογλου. Αξίζει να πας για το ιδιαίτερο προζυμένιο ψωμί ταψιού, λευκό ή ολικής, που μοσχοβολά παλιό ψωμί με ξινό προζύμι αλλά και για το νόστιμο ψωμάκι με δίκοκκο αλεύρι ζέας για άτομα με δυσανεξία.
Ογλ 14, τηλ. 24210 38221

VOLOS

Κοσκινιώτης. Από τον παλιό αυτό ξυλόφουρνο αξίζει να δοκιμάσεις το ψωμί αλλά και τα θριφτά, τραγανά σαμπλέ, γεμιστά με δική τους σπιτική μαρμελάδα κυδώνι ή σύκο.
Κωνσταντά 233, τηλ. 24210 34415

Τα τυροκομικά
Η περιοχή έχει παράδοση στα λευκά τυριά, στο βουτυράτο μανούρι, το πρόβειο γάλα, το γιαούρτι και το βούτυρο. Ο Βόλος είναι γεμάτος από παλιά τυροκομεία που συνεχίζουν ή ανακαινίζουν την παλιά παράδοση:

VOLOS1

Καρακάνας. Με ένα αγγλικό master στην τεχνολογία του γάλακτος, ο Παναγιώτης Καρακάνας συνεχίζει να παράγει το μαγικό φρέσκο βούτυρο, τη φέτα (ΠΟΠ), το γαλοτύρι, το παλαιωμένο κασέρι (ΠΟΠ), το βουτυράτο γιαούρτι, το ανθότυρο και το ξακουστό μανούρι (ΠΟΠ) του παλιού, οικογενειακού τυροκομείου αλλά προχωρά αρκετά βήματα μπροστά την παράδοση. Σε συνεργασία με την ομάδα του Με Ζέν δημιουργεί το μοναδικό παλαιωμένο κασέρι με μαύρο σκόρδο. Και όσο συνεχίζονται οι πειραματισμοί γεμίζει βραβεία, γεμίζει και το μαγαζί του με μοναδικά προϊόντα από την Ελλάδα.
Πολυμέρη 15, τηλ. 24210 27991

VOLOS4

Μιχολίτσης. Ο κ. Γιάννης είναι ένας σοφός, γκουρού του τυριού. Με γενιές παράδοσης πίσω του, ξέρει όλους τους βοσκούς και τους παραγωγούς της χώρας με το όνομά τους, ξέρει σε ποιον θα εμπιστευτεί τη συνταγή για τα δικά του τυριά, ξέρει να αξιολογήσει τα καλύτερα. Στο μαγαζί-μουσείο με το μπουαζερί γραφείο, θα βρεις την πιο μαλακιά-βουτυράτη φέτα κρέμα σε δική του συνταγή, σπάνια παλαιωμένα τυριά. Λίγα και καλά, ό,τι κι αν πάρεις είναι ένα μοναδικό «διαμάντι».
Κουταρέλια 12, τηλ. 24210 25657

Φλέγγα. Η Φλέγγα είναι άλλο ένα γνωστό τυροκομείο, όπου θα βρείτε όλα τα ντόπια τυριά αλλά και προϊόντα από όλη την Ελλάδα.
Πολυμέρη 36, τηλ. 24210 23315

Μίλα μου για πίτες
Τα ξύλα που μπουμπουνίζουν στο φούρνο σε μεταφέρουν στον ξυλόφουρνο της γιαγιάς και στη γεύση της πιο υπέροχης πίτας…

Πέτρα. Η Ελένη Οικονόμου σού φτιάχνει πίτες και αλάδωτα μπαστουνάκια από υπέροχο, τραγανό, χειροποίητο φύλλο, κασερόπιτα, πιπερόπιτα, πατατόπιτα, λουκανικόπιτα και μοναδική τυρόπιτα. Με παράδοση από το 1926, το προζυμένιο ξινό ψωμί τους, στο φουσκωτό, αφράτο καρβέλι με την πλούσια κόρα, είναι από τα καλύτερα της πόλης.
Χαρ. Τρικούπη, τηλ. 24210 59127

Κρικέλης. Για να φτιάξεις τη δική σου πίτα, η οικογένεια Κρικέλη φτιάχνει το δικό της σπιτικό φύλλο, σε εκδοχή για πίτες, φύλλο κρούστας, σφολιάτα και κανταΐφι, αυτό που προτιμούσε και η προγιαγιά μου. Η τρίτη γενιά έχει προσθέσει και κατεψυγμένες πίτες, αλλά και το διάσημο, χειροποίητο γαλακτομπούρεκό της. Εδώ θα βρεις και εξαιρετικό αμύγδαλο και καρύδι από την περιοχή του Βόλου.
Ιωλκού 35, τηλ. 24210 38333

VOLOS3

Φύλλο-Φύλλο. Αν θέλεις να πάρεις μαζί σου τη γεύση της πηλιορείτικης πίτας όπως θα την έκανε η πιο παραδοσιακή γιαγιά -αλλά με λιγότερο λάδι-, θα περάσεις από τη Βάσω Δαμιανού, που ανοίγει το φύλλο της δικής της οικογενειακής παράδοσης, μαζεύει μόνη της τα χόρτα και στο μεταξύ σου φτιάχνει και υπέροχη σοκολατόπιτα, το ξακουστό τσουρέκι της με μαχλέπι, κουλουράκια και μαρμελάδες, με υλικά καλύτερα από ό,τι θα ψώνιζες για το σπίτι σου. Μελιτζανοκιμαδόπιτα, κοτόπιτα, πρασοτυρόπιτα, μανιταρόπιτα, να τις φας ζεστές ή κατεψυγμένες να τις ψήσεις στο σπίτι.
Κουταρέλια 85, τηλ. 6974457951

Περί Ορέξεως. Απέξω μπορεί να σου θυμίσει μοντέρνο καφέ. Μπαίνοντας, θα δεις πάνω στον πάγκο το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο να ανοίγεται μπροστά σου, σε μαγικές, τυλιχτές, αλάδωτες πίτες. Τυρόπιτα, κοτόπιτα, χορτοτυρόπιτα, σε κομψές μεριδούλες, με φύλλο ανοιγμένο στον πλάστη.
Πολυμέρη 141 & Δημητριάδος 132, τηλ. 24210 83311

Οι μοναδικοί
Υπέροχα γλυκά, παραδοσιακά, σαν από τα χεράκια της μαμάς και της γιαγιάς σου:

pappous_VOLOS

Τα μουστολούκουμα του Παππού. Είναι για τον Βόλο ό,τι ο Τερκενλής για τη Θεσσαλονίκη. Μεγάλο λουκούμι, μαλακό, με άρωμα καραμέλας και γεμιστό με καρύδι, μια μοναδική συνταγή από το 1930, που δεν θυμίζει σε τίποτα τα κλασικά. Το ιδανικό πεσκέσι, που για δεκαετίες συνοδεύεται από τον αστικό μύθο ότι η συνταγή προέκυψε τέλεια και τυχαία, όταν κάποτε ο παππούς ξεχάστηκε και έκαψε το λουκούμι του. Όμως τελικά, το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στον καραμελωμένο μούστο.
Ανθ. Γαζή 135, τηλ. 24210 34606

VOLOS6

Ο χαλβάς του Παπαγιαννόπουλου. Από το 1919 έχει γλυκάνει παραδοσιακά όλες τις βολιώτικες νηστείες, τότε που η ουρά έξω από το μαγαζί κατηφορίζει για χιλιόμετρα, ως το λιμάνι. Χωρίς κόρδα, τριφτός και ζουμερός, ένας ιδιαίτερος χαλβάς σε μοναδικές γεύσεις: εγώ τρελαίνομαι για το μικρό-σαν σαλαμάκι-ρολό με ολόκληρο φουντούκι, κακάο και σταφίδες. Εδώ αξίζει να τον αγοράσεις ζεστό, πριν προλάβει να μπει στη συσκευασία, με κράνμπερις και ολόκληρο αμύγδαλο, διαιτητικό χωρίς ζάχαρη, με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλο, με σοκολάτα και φρούτα, με ταχίνι ολικής ή με λεμόνι και κανέλα. Ένας γκουρμέ χαλβάς, που λυπάσαι να τον ψήσεις ή να του προσθέσεις ο,τιδήποτε. Μαζί, ένα εξαιρετικό ταχίνι ολικής και υπέροχο αναποφλοίωτο, καβουρδισμένο σουσάμι.
Βασάνη 2, τηλ. 24210 21340

Βασιλική. Κάθε μεσημέρι στις 2, η Βασιλική βγάζει το μοναδικό γιαούρτι της ζεστό, πρόβειο ή αγελαδινό, στο κλασικό κεσεδάκι. 25 χρόνια πείρα από μια οικογένεια που ξέρει από ζώα και το γάλα της περιοχής, αυτό το ανεπεξέργαστο, παχύ, με την πλούσια γεύση. Όταν βγαίνει από το φούρνο ζεστό το γαλακτομπούρεκο, όλη η γειτονιά μοσχοβολά ντόπιο βούτυρο, που η Βασιλική δεν το τσιγκουνεύεται. Εδώ θα βρεις και τον μαγικότερο κορμό, με δική της, ολόφρεσκη, αέρινη, φρεσκοχτυπημένη σαντιγί, μυρωδάτο, βουτυράτο κουραμπιέ, ραβανί και βουτυρένιο χαλβά Φαρσάλων, όπως και καταπληκτική φέτα. Και το καλοκαίρι, το πιο μαμαδίστικο, φρέσκο παγωτό με σπιτικό γλυκό βύσσινο.
Κυψέλη, 2ας Νοεμβρίου 96Γ, τηλ. 24210 24677

Λαχανικά και φρούτα
Ό,τι καλύτερο βάλει ο νους σου σε ολόφρεσκα, τραγανά λαχανικά και φρούτα:

sousta-20160830_142614

Σούστα. Φέρνει τους πιο πρωινούς, ζωντανούς κολοκυθοανθούς, τα νοστιμότερα πηλιορείτικα φρούτα, τα διάσημα για τη γεύση τους λαχανικά του Διμηνίου – δοκιμάστε την ντομάτα! Εδώ θα βρεις και φρέσκα τσιτσίραβλα, κρίταμα και όλες τις ντόπιες νοστιμιές στην εποχή τους.
Δημητριάδος 195, τηλ. 24210 24110

Βιολογική Λαϊκή. Κάθε Σάββατο πρωί, μπροστά στα Ψαράδικα, γίνεται η βιολογική λαϊκή, που κατεβάζει όλους τους παραγωγούς από το Πήλιο.
Δημητριάδος 195, τηλ. 24210 24110