Ο Γιώργος Βενέρης είναι συμβολαιογράφος και παντρεμένος με τη Βίκυ, που είναι ψυχολόγος. Ο Γιώργος από όλες τις πίτες της ηπειρώτισσας πεθεράς του αγάπησε περισσότερο αυτή με τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τα 4 τυριά, αυτή που έχει αναδείξει σε γκραν σουξέ και το κοινό του μαγαζιού. Και κάπως έτσι, από αγάπη για τις πίτες μιας πεθεράς, το ζεύγος αποφάσισε ένα slow-food μαγαζάκι στην καρδιά του Κολωνακίου.

Στα λιγοστά τραπεζάκια έξω κάθεσαι για καφέ, για smoothie με αμύγδαλο, μπανάνα, μήλο και κανέλα ή για φρεσκοστυμμένο χυμό, τα μάτια σου γεμιζουν το κίτρινο του ήλιου από το ντεκόρ που θυμίζει Προβηγκία και ξαφνικά θυμάσαι τα παλιότερα κολωνακιώτικα χρόνια που έπιναν χαλαρά τον καφέ τους, τότε που όλοι εδώ γνωρίζονταν, πριν η γειτονιά λατρέψει την αισθητική του φαστφουντάδικου και του μίνιμαλ-all day. Το πεζοδρόμιο μοσχομυρίζει από το φύλλο που ψήνεται στο φούρνο, κάθε μέρα 15 διαφορετικές πίτες, με χειροποίητο φύλλο, βιολογικό ελαιόλαδο και κοτόπουλο, φέτα Π.Ο.Π., τυροβολιά και ανθότυρο Κρήτης.

FYLLA

Όλα ως εδώ θα σου θυμίσουν παράδοση και ηπειρώτισσα γιαγιά. Όμως, αυτές εδώ οι πίτες περισσότερο θυμίζουν την ευρωπαϊκή αίσθηση για μια pie, ακόμη κι αν πρόκειται για τη συνταγή μιας γαλατόπιτας, που όμως, βγαίνει λεπτή, περισσότερο σαν τάρτα. Ας πούμε η πίτα με φρέσκο σολομό και φύλλο ολικής, η πατατόπιτα με μπέικον και brie, η τάρτα με προσούτο και παρμεζάνα ή η κις λορέν δεν μιλούν απαραίτητα τη γλώσσα της παράδοσης, μεταφράζουν, όμως, την αγάπη για τη ζύμη όλων των λαών αλλά σκέφτονται και την υγιεινή διατροφή, όπως απαιτούν οι καιροί.

Το λάδι δεν περισσεύει σε καμία πίτα, το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει πίτα ψαγμένης νεο-μαμάς με οικολογικές ανησυχίες. Υπάρχει όμως και η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα, η τσουκνιδόπιτα, η μελιτζανόπιτα, η κρεατόπιτα με κατίκι Δομοκού, η κιμαδόπιτα, η κοτόπιτα και η κλασική χορτόπιτα για τους ελληνοκεντρικούς. Για να τις συνοδεύσεις, αρκετές σαλάτες, πριν περάσεις στη γλυκιά εκδοχή του φύλλου, με μια σοκολατόπιτα, μια λέμον-πάι ή μια τάρτα με φρούτα. Κάνουν και ντελίβερι και ετοιμάζουν πυρετωδώς το δεύτερο στέκι τους.

info
Πινδάρου 26, Κολωνάκι, τηλ. 210 3616835.