Η πιο trendy περιοχή των νοτίων προαστίων είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός για έξοδο, για καφέ δίπλα στη θάλασσα, για φαγητό που καλύπτει όλα τα γούστα και ποτά που τελειώνουν το πρωί. Βέβαια, η Γλυφάδα δεν είναι μόνο μπεργκεράδικα, ιταλικά εστιατόρια, cafés και clubs και, αν μένεις νότια και την περπατάς πιο συχνά, ξέρεις ότι πρόκειται για μια περιοχή όπως όλες οι άλλες: και παντοπωλεία με ελληνικά και διεθνή προϊόντα έχει και κρεοπωλεία και ψαράδικα και ζαχαροπλαστεία με τα καλύτερα γλυκά και φούρνους με ολόφρεσκο ψωμάκι. Άσε που πέρα από το γνωστό σε όλους κέντρο υπάρχει και η άνω της Λεωφ. Βουλιαγμένης Γλυφάδα, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα μαγαζιά.

εσωτερικο

Παντοπωλεία ή delicatessens
Όπως κι αν τα πεις, έχουν τα πάντα και είναι ο παράδεισος κάθε καλοφαγά, που αναζητά τα ελληνικά προϊόντα της νέας εποχής: τα παραδοσιακά ζυμαρικά που παίζουν με διαφορετικές γεύσεις και χρώματα, τα όσπρια, τα chutneys με ελληνικά φρούτα και λαχανικά, τις δημιουργικές μαρμελάδες, τα τυριά από κάθε γωνιά του τόπου μας, τα μέλια και άλλα πολλά. Στη Γλυφάδα -Άνω και Κάτω-, όπως και σε κάθε περιοχή της πόλης δηλαδή, τα παντοπωλεία δεν λείπουν, αντιθέτως όλο και αυξάνονται. Αγαπημένες στάσεις στο κέντρο, ο Χαλκιαδάκης Γεύσεις Κρήτης (Α. Παπανδρέου & Μ. Μπότσαρη 1, τηλ. 210 8947832), για τα καλύτερα της κρητικής γης όπως τυριά, κρέας, παξιμάδια, κρασιά, ρακή, προϊόντα με χαρούπι και έτοιμες πίτες, καθώς και ο Μπαλάσκας (Α. Παναγούλη 56 & Φαίδρας 6, τηλ. 210 8983348), με εκλεκτά εδέσματα από όλο τον κόσμο, από κρέατα, φρούτα και λαχανικά μέχρι τυριά και αλλαντικά.

viologiko-xorio-(4)

Είσαι φαν των βιολογικών προϊόντων; Στο Βιολογικό Χωριό (Γρηγ. Λαμπράκη 83, τηλ. 210 9634929) θα βρεις τον απόλυτο προορισμό, αφού έχουν ό,τι bio προϊόν θέλεις, όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, ζυμαρικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, έτοιμες για ψήσιμο πίτες –must η τσουκνιδόπιτα–, αλλά και απορρυπαντικά και συμπληρώματα διατροφής. Εντός βρίσκεις και ένα bar που σερβίρει χυμούς, smoothies και ροφήματα για να δροσιστείς στο ενδιάμεσο των αγορών σου.

agora-vebo-(1)

Το νεότερο μέλος της παρέας πάλι, είναι η Αγορά Βέμπο (Σοφίας Βέμπο 31, τηλ. 210 9641128), που άνοιξε μόλις τη Μ. Εβδομάδα σε ένα σημείο που ομολογουμένως έλειπε κάτι ανάλογο. Ο Χρήστος, ο ιδιοκτήτης, πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει και να προτείνει το καλύτερο, φέρνει στα ράφια του επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα αλλά και όλες τις γνωστές ετικέτες, για να διαλέγεις ό,τι χρειάζεσαι. Στα συν, ότι μένει ανοιχτό μέχρι λίγο πιο αργά το βράδυ, για εκείνο το υλικό που κατάλαβες τελευταία στιγμή ότι σου λείπει ή για να πάρεις ένα κρασί και μερικά delis για δώρο σε κάποια βραδινή επίσκεψη.

taste-of-asia-(3)

Γεύσεις του κόσμου
Ποιος είπε ότι κινέζικο τρώμε μόνο έξω ή από delivery; Μια βόλτα από το Taste of Asia (Αγ. Κωνσταντίνου 1, τηλ. 210 8982253) θα σε πείσει να κάνεις το γουόκ αγαπημένο σου σκεύος και τις ethnic μαγειρικές must. Η κ. Κοντού έχει ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά με ασιατικά προϊόντα, μετρά 25 χρόνια παρουσίας και εντός βρίσκεις από σάλτσες, ξεχωριστά noodles και τροπικές ρίζες μέχρι άριστης ποιότητας spring rolls και dumplings έτοιμα για μαγείρεμα.

M&S-FOOD-(3)

Αν πάλι θέλεις κάτι πιο «ευρωπαϊκό», θα περάσεις μια βόλτα από το Marks & Spencer Food (Λεωφ. Βουλιαγμένης 85, τηλ. 211 0124968) για να γεμίσεις το καλάθι σου με λογιών λογιών μπισκότα, τσάι, μαρμελάδες, σοκολάτες, chips λαχανικών, dressing, σάλτσες, έτοιμα γεύματα, κρασιά και πολλά άλλα.

katsaros-(5)

Αληθινό Ψωμί
Κατσαρός: Σε ένα φούρνο-ζαχαροπλαστείο, που μετράει κάμποσες δεκαετίες παρουσίας στην περιοχή, βρίσκεις ολόφρεσκο ψωμάκι από αληθινό προζύμι (βράζουν ρεβίθια και κρεμμύδια για να το φτιάξουν!) σε 25 διαφορετικά είδη, το ένα καλύτερο από τα άλλο! Ποιο να ξεχωρίσουμε; Το σαββατιανό με ξινό προζύμι, το ολικής, το dinkel, το λαδόψωμο με ρίγανη και χοντρό αλάτι, το ψωμί με κολοκυθόσπορο και λιναρόσπορο, το ελιόψωμο ή το ζέας; Να παίρνεις κάθε μέρα κι άλλο και να μην τα χορταίνεις! Δίπλα τους και τα φοβερά, επίσης χειροποίητα γλυκά τους, όπως tarte tatin μήλου με καραμελωμένο φύλλο μιλφέιγ, ρυζόγαλα, κρέμες, ονειρεμένα κέικ, cheesecake με μέλι, παξιμαδόκουπες κρίθινες και η πιο γευστική μπάρα με superfoods, φιστικοβούτυρο και σοκολάτα, η οποία, μάλιστα, ψήνεται και στον ατμό για να μη χάνει τα θρεπτικά συστατικά της. (Σάκη Καράγιωργα 56, τηλ. 210 9630914 & Ελευθερίου Βενιζέλου 28, τηλ. 210 9608528)

antheon-geuseis-(5)

antheon-geuseis-(2)

Μία πίτα την ημέρα…
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινάς τη μέρα σου με μια ωραία, ζεστή πίτα! Στην Άνω Γλυφάδα, μέσα σε ένα ολάνθιστο κήπο βρίσκεις το μαγαζί του Δημήτρη Λαβίδα (Ανθέων 24, τηλ. 210 9631840), που φτιάχνει χωρίς καμία υπερβολή τις καλύτερες πίτες της πόλης! Θέλεις να πάρεις μια γεύση; Εκεί βρίσκεις τυρόπιτα με ζύμη κουρού φτιαγμένη με γιαούρτι και μέλι, πιπερόπιτα, μανιταρόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, αραβική πίτα ψημένη σαν λαχματζούν με σουτζούκι, πεπερόνι, ντομάτα και τυρί, πεϊνιρλί, πίτσες και σάντουιτς που εξαφανίζονται σε χρόνο dt από τις προθήκες, για να πάρουν τη θέση τους τα νέα που βγαίνουν καυτά από το φούρνο.

tasos-(2)

Αν βρίσκεσαι στο κέντρο της Γλυφάδας πάλι, θα πας σίγουρα στον Τάσο (Μαραγκού 6, τηλ. 210 8943154). Τρεις γενιές τυροπιτάδες (από το 1955), ξέρει καλά τα μυστικά της τυρόπιτας κουρού και οι λαμαρίνες δε σταματούν να ξεφουρνίζονται από νωρίς το πρωί, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. Δίπλα τους και τα επίσης διάσημα και πάντα φρέσκα νεγράκια, αδύνατον να τους αντισταθείς!

MALEBI_9523

Ας γλυκαθούμε λίγο
Τα καλά γλυκά στη Γλυφάδα δεν λείπουν! Στο κέντρο βρίσκεις, μεταξύ άλλων, τις θρυλικές καριόκες Ξάνθης του Παπαπαρασκευά (Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, τηλ. 210 8980220), που αν είσαι λάτρης της σοκολάτας θα τις τιμήσεις με το παραπάνω. Όσοι αγαπούν τα πολίτικα γλυκά από την άλλη, δίνουν καθημερινά ραντεβού στο Μαλεμπί (Γούναρη 172, τηλ. 216 7001922) για κιουνεφέ, μπακλαβαδάκια, ανατολίτικες κρέμες και αλμυρές δημιουργίες που συνδυάζονται αρμονικά με τσάι ή καφέ, αλλά και τα λαχταριστά παγωτά τους, με κορυφαία το παραδοσιακό καϊμάκι και το sorbet σοκολάτας bitter. Στα συν ο ανανεωμένος χώρος, όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις τα παραπάνω, καθώς και το brunch με το πιάτο με αβγά μάτια με σουτζούκι να μην παίζεται! Λίγο πιο δίπλα, ένα ακόμη πολύ καλό ζαχαροπλαστείο, ο Ζιάπας (Γούναρη 176, τηλ. 210 9609480) που τιμάει τα γαλλικά γλυκά, με υπέροχο saint honore, εκλέρ και μιλφέιγ, αλλά και πολύ καλή pavlova και lemon pie, όλα φτιαγμένα με εξαιρετικές πρώτες ύλες.

kumino-(2)

Superfoods τα αγαπημένα
Ώσπου να πεις Κύμινο: Σε ένα λιλιπούτειο μαγαζί με όμορφη διακόσμηση (τα φωτιστικά-ψάθινα καπέλα κλέβουν τις εντυπώσεις), η γλυκύτατη κ. Γιαννακοπούλου έχει συγκεντρώσει δεκάδες γεύσεις και αρώματα που μας κάνουν καλό. Μπαχαρικά, βότανα, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, υπερτροφές, βιολογικά προϊόντα και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα όπως ζυμαρικά, βρίσκουν τη θέση τους στα βάζα και τις προθήκες. Στην τελευταία μου επίσκεψη ανακάλυψα και ένα υπέροχο τσάι, το όνομά του «τρωικός πόλεμος» και στο μίγμα του περιέχονται πράσινο τσάι, κανέλα, κάρδαμο, μήλο, πορτοκάλι και ροζ πιπέρι (Αγγ. Μεταξά 15 & Δουσμάνη 13, τηλ. 210 8947415).

a-(1)

Για κρέας και ψάρι
Τα προτιμάμε αμφότερα! Για κρέας, λοιπόν, καλή επιλογή είναι το A. Farm (Γούναρη 196 & Ιλίου, τηλ. 210 9646765), το κρεοπωλείο της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας, με εξαιρετικής ποιότητας βιολογικά κρέατα, από ζώα που μεγαλώνουν στη φάρμα της Τρίπολης. Παράλληλα, εκεί βρίσκεις και πολλά βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα, που συνοδεύουν εξαιρετικά το κρέας.

psaragora-(1)

Από τότε που άνοιξε η Ψαραγορά Γλυφάδας (Γούναρη 55, τηλ. 210 9600006), η αλήθεια είναι ότι στην περιοχή μάς έλυσε τα χέρια στο θέμα ψάρι στο σπίτι. Εκτός του ότι έχουν μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα ψάρια, μπορούν αν θέλεις να σου τα καθαρίσουν αλλά και τα ψήσουν και, μάλιστα, μπορείς να δώσεις «ραντεβού» μαζί τους για να περάσεις την ώρα που σε βολεύει να τα παραλάβεις ψημένα και ζεστά ή να σου τα φέρουν σπίτι, δωρεάν! Να σε «ψαρώσουμε» ακόμη περισσότερο; Έχουν και έτοιμα πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, όπως ψαρόσουπα.

Ένα κρασί για το τέλος
Και αφού καλύψαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε το θέμα φαγητό (καταλαβαίνεις ότι είναι αδύνατον να χωρέσουν όλες οι προτάσεις σε ένα και μόνο ρεπορτάζ), δες και από πού θα πάρεις το κρασί που θα συνοδέψει ιδανικά το γεύμα σου ή θα γίνει ευπρόσδεκτο δώρο. Αγαπημένη επιλογή η Vegera (Α. Παπανδρέου 130, τηλ. 210 9646635) με μια πολύ ενημερωμένη και προσεγμένη λίστα κρασιών, καθώς και επιλεγμένες μπίρες και premium αποστάγματα, που κάνουν καλή παρέα με σοκολάτες, σάλτσες και άλλα προϊόντα που βρίσκουν μια θέση στα ράφια. Πηγαίνοντας προς το κέντρο, βρίσκεις την Κάβα Ανθίδης (Γρ. Λαμπράκη 77, τηλ. 210 9690234) με την πραγματικά εντυπωσιακή γκάμα κρασιών, ποτών και αποσταγμάτων. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα είδη delicatessen, ενώ οι συνθέσεις δώρων που παίρνεις από εκεί εντυπωσιάζουν τους αγαπημένους σου.