Γιορτή και γιορτινό τραπέζι χωρίς ξηρούς καρπούς είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι. Τους προσθέτεις σε φαγητά και γλυκά (ειδικά τα παραδοσιακά τούς ζητούν απεγνωσμένα), ενώ ένα μπολάκι με ξηρούς καρπούς κάνει πάντα καλή παρέα σε ένα απεριτίφ όσο οι καλεσμένοι περιμένουν να στρωθεί το τραπέζι. Για να τους απολαύσεις πραγματικά, όμως, πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και να ξέρεις πού θα τους βρεις. Γι’ αυτό, συνέχισε να διαβάζεις…

xiroi-karpoi-apoxiramena_290214758

Από τα παραδοσιακά στραγαλάδικα και τα μετέπειτα ξηροκαρπάδικα μέχρι τα σημερινά nuts & berries καταστήματα η ουσία είναι μία: αυτό που αναζητάς όταν περνάς την πόρτα τους εκτός από ποιότητα είναι ποικιλία. Ξηροί καρποί εγχώριοι και εισαγωγής, στις κλασικές μορφές ή με κάποιο twist (πες το και φιστίκια με κρούστα wasabi) συνυπάρχουν στις προθήκες με δεκάδες αποξηραμένα φρούτα. Ανάμεσα τους φιγουράρουν superfoods και mix ξηρών καρπών-αποξηραμένων φρούτων που χαρίζουν ενέργεια, καθώς και ζαχαρώδη, καφέδες, αφεψήματα, βότανα, μπαχαρικά, μπάρες δημητριακών, ηδύποτα και ό,τι άλλο βάζει ο γαστρονομικός νους. Τώρα που οι γιορτές πλησιάζουν μια επίσκεψη στα ξηροκαρπάδικα επιβάλλεται, είτε για το γιορτινό μας τραπέζι είτε για να πάρουμε πρωτότυπα δωράκια στις επισκέψεις μας. Βρήκαμε, λοιπόν, 11 από τις καλύτερες διευθύνσεις της πόλης.

Κλασικά και αγαπημένα

Assos. Το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε στον Πειραιά, όπου η πρώτη γενιά έφερε το 1948 την τέχνη των ξηρών καρπών από τη Μικρά Ασία. Σήμερα, 60 και πλέον χρόνια μετά, η νέα γενιά συνεχίζει την παράδοση που έκανε το Assos άσο των ξηρών καρπών έχοντας δημιουργήσει και ένα δεύτερο κατάστημα στο Χαλάνδρι. Οι ξηροί καρποί τους ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα, τη νοστιμιά και την ποικιλία τους και, φυσικά, επειδή ψήνονται καθημερινά στους δικούς τους φούρνους. Στα συν και η μεγάλη ποικιλία σε χειροποίητα σοκολατάκια, κουφέτα, πραλίνες, παραδοσιακά γλυκά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ποτά, επιλεγμένα κρασιά, αποστάγματα και λικέρ. Τσαμαδού 15Α, Πειραιάς, τηλ. 210 4175300, Λεωφ. Πεντέλης 16, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6840300.

xiroi-karpoi_94195657

Βοριά Μαρία. Όσοι ξέρουν να ψωνίζουν και εκτιμούν τα παραδοσιακά προϊόντα δεν παραλείπουν ποτέ μια βόλτα από την Ευριπίδου, το δρόμο των καλοφαγάδων του κέντρου. Εκεί “βασιλεύει” από το 1979 το κατάστημα της Μαρίας Βορριά, ένας παράδεισος ξηρών καρπών που γεμίζουν τις προθήκες και ξεχειλίζουν στα σακιά. Καρυδόψιχα νέας εσοδείας, αμυγδαλόψιχα ελληνική, φιστίκια, κάστανα, ηλιόσποροι, στραγάλια και άλλα πολλά. Δίπλα τους μια τεράστια ποικιλία αποξηραμένων φρούτων με ζάχαρη ή χωρίς, όπως σταφίδα Κορίνθου, σύκα Ευβοίας και Καλαμάτας, χουρμάδες, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, κίτρο, αλόε βέρα, μήλο και golden berries. Η νόστιμη γκάμα συμπληρώνεται με καραμέλες, λουκούμια, κουφετάκια αλλά και όσπρια και παστά ψάρια! Ευριπίδου 22, Αθήνα, τηλ. 210 3212564.

Γεωργούσης. Με παράδοση επίσης από το 1979, ο Γεωργούσης στην Ομόνοια είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείς αν σου αρέσουν τα καρύδια και τα σύκα. Εκεί βρίσκεις γνήσια ελληνική καρυδόψιχα και σύκα Κύμης δικής τους παραγωγής, που αν μάλιστα τα συνδυάσεις έχεις το τέλειο σνακ για όλες τις ώρες. Στην ελληνική γκάμα του υπάρχουν ακόμη αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης και αράπικα, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι δημοφιλείς ξηροί καρποί εισαγωγής. Στα αποξηραμένα φρούτα (με ή χωρίς ζάχαρη) ξεχωρίζουν το πετροκέρασο, το βερίκοκο, τα ελληνικά ξινά δαμάσκηνα και το κουμ κουάτ. Τι άλλο έχουν; Ζαχαρώδη, παστίλιες, μπάρες δημητριακών, αφεψήματα, μπαχαρικά, superfoods και κρασιά. Βερανζέρου 27, Αθήνα, τηλ. 210 5232878.

Ιορδάνης. Ποιον θα ρωτήσεις που θα πάρεις καλούς ξηρούς καρπούς στην Αθήνα και δε θα σου συστήσει τον Ιορδάνη στη Νέα Ιωνία; Με ιστορία που ξεκινά το 1922, ο Ιορδάνης ήταν και παραμένει από τα πιο αγαπημένα μαγαζιά της πόλης. Όσο για την υψηλή ποιότητα ξεκινά από την επιλογή του καρπού (κυρίως ελληνικού) και ολοκληρώνεται με το καβούρδισμα, που μέχρι σήμερα γίνεται στο εργαστήριο του. Εκεί βρίσκεις φιστίκια Αιγίνης, ελληνικά φουντούκια και αμύγδαλα, αράπικα φιστίκια Καλαμάτας, πασατέμπους και ηλιόσπορους Ορεστιάδος, σταφίδες, δαμάσκηνα, χουρμάδες, guava, σύκα και άλλα πολλά αποξηραμένα φρούτα, αλλά και παστέλια, μπάρες και ζαχαρώδη. Λεωφ. Ηρακλείου 230, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2799733.

apoxiramena_177939902

Κοντώσης. Σε ένα μικρό κατάστημα της Νέας Σμύρνης, που μοσχοβολά παράδοση και φρεσκοψημένους ξηρούς καρπούς βρίσκεις τα πιο εθιστικά ξηροκάρπια της πόλης. Ο λόγος για τον Κοντώση, που από το 1978 προμηθεύει τους Αθηναίους με υγιεινές λιχουδιές, όπως ελληνικά αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης και αράπικα, κάστανα Κρήτης, ηλιόσπορους και πασατέμπους, είτε ωμά είτε φρεσκοψημένα από τους φούρνους του. Δίπλα σ’ αυτά και φοβεροί ξηροί καρποί εισαγωγής, μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων φρούτων και superfoods, mix των παραπάνω που χαρίζουν τόνωση, παστίλιες και παστέλια, καφέδες, καραμέλες και σοκολατάκια, όπως το αξεπέραστο σοκολατάκι-ελίτσα με καβουρδισμένο αμύγδαλο στη μέση. Ομήρου 66, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9324110.

Ματσούκα Χριστίνα. Αθηναίοι και τουρίστες που κάνουν τη βόλτα τους στο Σύνταγμα βάζουν πάντα στο πρόγραμμα και μια στάση στο νούμερο 3 της Καραγεώργη Σερβίας για τους νόστιμους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα σε τεράστια ποικιλία και τα λογής λογής ζαχαρώδη, που γεμίζουν μέσα κι έξω το κατάστημα Ματσούκα. Και μπορεί αυτό το κατάστημα σαν πιο παλιό -βρίσκεται εκεί από το 1959- να είναι το πιο γνωστό, δεν είναι ωστόσο το μοναδικό. Σήμερα, τα καταστήματα Ματσούκα Χριστίνα – Le Chocolat έχουν κατακτήσει και άλλες περιοχές, όπως η Κηφισιά, η Γλυφάδα, αλλά και η Μύκονος. Σύνταγμα: Καραγεώργη Σερβίας 3 & 10 τηλ. 210 3252010, Βουλής 14, Ερμού 18, Κηφισιά: Κασσαβέτη 6, Γλυφάδα: Α. Μεταξά 18.

karidia_000002813870Large

Χασιώτης. Είναι από τους καλύτερους του είδους και έχει τα πάντα: από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα μέχρι superfoods, καραμέλες, ηδύποτα, δημητριακά, snacks και πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Με περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στον πεζόδρομο της Ερμού στο Μαρούσι (από το 1973), είναι η στάνταρ στάση όσων αγαπούν τους υγιεινούς ξηρούς καρπούς και τα ευεργετικά superfoods και δημητριακά. Από εκεί παίρνεις χύμα νιφάδες βρώμης αλλά και νιφάδες κινόα, goji berries και cranberries βιολογικά χωρίς ζάχαρη, φρεσκοψημένα κάσιους, αμύγδαλα χωρίς αλάτι και, φυσικά, ό,τι ξηροκάρπι και αποξηραμένο φρούτο αγαπάς. Συν σοκολατάκια, καραμέλες (και χωρίς ζάχαρη) και κουφέτα σε μεγάλη ποικιλία. Ερμού 7 & Διονύσου, Μαρούσι, τηλ. 210 8020488.

Τα νέα και ωραία

Carpo. Από το 2011 που άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Κολωνάκι μέχρι σήμερα που αριθμούν ακόμη 2 -ένα στο Ψυχικό και ένα στο Λονδίνο-, τα Carpo έχουν γίνει από τα πιο αγαπημένα μέρη για αγορές όλο γεύση. Στα τσουβαλάκια και τις προθήκες φιγουράρουν δεκάδες ξηροί καρποί και snacks, ελληνικοί και εισαγωγής, από φιστίκια και στραγάλια μέχρι corn nuts και japan mix. Δεν λείπουν βέβαια τα αποξηραμένα φρούτα, όπως φράουλα, τζίντζερ, ιβίσκος και blackberry αλλά και τα αποξηραμένα μανιτάρια και τοματίνια. Συνδύασε τις αγορές με καφεδάκι και ροφήματα και μην παραλείψεις να πάρεις καφέ για το σπίτι, superfoods, σοκολάτες, δημητριακά για το πρωινό σου, μέλι και παστέλια. Κανάρη 6, Κολωνάκι, τηλ. 210 3605617, Δημ. Βασιλείου 1, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6712384.

superfoods_168822962

Era Nuts, Herbs, Spices. Η νέα εποχή ζητά γεύσεις ψαγμένες και αρώματα έντονα που ξυπνούν μνήμες και δημιουργούν νόστιμες αναμνήσεις. Από τα καλύτερα μέρη για να βρεις τα υλικά της επιτυχίας ή αλλιώς ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά είναι και τα δύο καταστήματα Era Nuts. Όποιο κι αν επιλέξεις μένεις απόλυτα ικανοποιημένος από την ποικιλία που καλύπτει κάθε γούστο. Αμύγδαλα, φουντούκια, macadamia, κάσιους, πεκάν και στραγάλια με μυρωδικά κάνουν παρέα με pop corn καλυμμένα με μέλι και σουσάμι, αποξηραμένο αχλάδι, μάνγκο και superfoods (γίνονται και mix). Δίπλα τους λουκουμάκια, cookies, κριτσίνια, μπάρες, βότανα, τσάι, μπαχαρικά, ηδύποτα και άλλα πολλά. Μην παραλείψεις τους λαχταριστούς χουρμάδες γεμιστούς με ξηρούς καρπούς! Πατρ. Ιωακείμ 1, Κολωνάκι, τηλ. 211 4112832, Ομήρου 2, Ν. Ψυχικό, τηλ. 211 4076506.

Pistachio. Δεν μπορείς να το πεις και πολύ νέο αφού έχει συμπληρώσει ήδη τα 10 του χρόνια, είναι όμως αναμφίβολα ένα new age ξηροκαρπάδικο από αυτά που φέρνουν ό,τι πιο ψαγμένο υπάρχει στην αγορά χωρίς βέβαια να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα. Το Pistachio, λοιπόν, σου φέρνει τους καλύτερους ξηρούς καρπούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις προθήκες του, λοιπόν, θα βρεις αμύγδαλα Καβάλας και φιστίκι αράπικο Σερρών αλλά και κάσιους Ινδίας. Από εδώ παίρνεις επίσης αποξηραμένα φρούτα, εξαιρετικό καφέ, μπάρες βρώμης, λουκουμάκια, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κρασιά και λικέρ. Ιδιαίτερη μνεία χρήζουν και τα χειροποίητα σοκολατάκια του. 25ης Μαρτίου & Ξάνθου, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6749403.

xiroi-karpoi_142361836

So Nuts. Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στον τραγανό κόσμο των ξηρών καρπών (άνοιξε τον Ιούλιο του 2014), που όμως ήδη μας έχει κερδίσει με τα προσεγμένα προϊόντα του και τον καλαίσθητο χώρο από τον οποίο μπορείς να πάρεις και καφεδάκι στο χέρι. Τι βρίσκεις εκεί; Όπως μαρτυρά το όνομά του τα άπαντα των ξηρών καρπών -κυρίως ελληνικά- και η ποικιλία συνεχίζεται με mix ξηρών καρπών, αποξηραμένα φρούτα, superfoods, δημητριακά, snacks, χειροποίητες μπάρες και παστέλια, δημητριακά, καφέδες, τσάι, μπαχαρικά, μέλια, μαρμελάδες, σοκολάτες, γλυκά κουταλιού, μπισκότα, λικέρ, κρασιά και αποστάγματα, ενώ κατόπιν παραγγελίας σου φέρνουν ακόμα και φυστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου. Λεωφ. Κηφισίας 103, Αθήνα, τηλ. 211 2155322.