Σε ένα πρόσφατο πέρασμά μας από τους Ευβιότοπους πέσαμε πάνω στα πολύχρωμα λουκάνικα Aesopworks. Το πρώτο που μας τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν φυσικά τα παράξενα αλλά ελκυστικά χρώματα που είχαν: μπλε, κίτρινο, κόκκινο, γκρενά, πράσινο, χρώματα που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε λουκάνικα. Το δεύτερο που μας κίνησε την περιέργεια να τα δοκιμάσουμε ήταν αυτά που μάθαμε, ότι δηλαδή παρασκευάζονται από ποιοτικά και πιστοποιημένα ελληνικά βιολογικά κρέατα καθετοποιημένης μονάδας και είναι χειροποίητα. Μάλιστα οι παραγωγοί τους χρησιμοποιούν μόνο πρόβειο έντερο, που είναι πιο υγιεινό και πιο λεπτό από το χοιρινό και ελάχιστο λίπος (από καθόλου έως 10%). Όπως επίσης μάθαμε δεν περιέχουν ίχνος συντηρητικών και χημικών ουσιών -τα χρώματα προκύπτουν από μπαχαρικά, λαχανικά ακόμα και λουλούδια- και δεν έχουν υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία, γι αυτό και έχουν μικρή διάρκεια ζωής στην ψύξη -μόλις 11 μέρες.

Όσο για την ποικιλία των γεύσεων και των χρωμάτων που κυκλοφορούν; Αυτή αποτελεί έμπνευση του ερασιτέχνη παραγωγού τους Κρις Αίσωπου, ο οποίος ξεκίνησε να φτιάχνει τα δικά του λουκάνικα διότι του άρεσε το κρέας και η διαδικασία ψησίματος και δεν έβρισκε στην αγορά λουκάνικα αντάξια των απαιτήσεών του. Μετά από δοκιμές ετών κατέληξε στις σημερινές εκδοχές, οι οποίες συστηματοποιήθηκαν ως παραγωγή ύστερα από την απαίτηση φίλων του που τα δοκίμασαν και του τα ζητούσαν διαρκώς.

Τα είδη που κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα delis αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι 6:

Το Λεμόνι & Ο Μάραθος (από κρέας κοτόπουλου)
Το κίτρινο λουκάνικο είναι και το πιο ελαφρύ καθώς δεν έχει καθόλου λιπαρά. Περιέχει 100% στήθος κοτόπουλου, ξύσμα και χυμό βιολογικού λεμονιού, κιτρινόριζα, μάραθο, σκόρδο και θυμάρι. Είναι ιδανικό ακόμα και για όσους κάνουν δίαιτα!

Η Λιαστή Ντομάτα & Ο Βασιλικός (από χοιρινό κρέας)
Είναι το αγαπημένο των παιδιών και έχει χρώμα κεραμιδί. Περιέχει λιαστή ντομάτα, ιταλικό τυρί provolone, φρέσκο βασιλικό, μαύρο πιπέρι, σκόρδο και κόλιανδρο.

Το Σουτζούκι & Το Σπανάκι (από μοσχαρίσιο κρέας)
Το γκρενά λουκάνικο από βοδινό σουτζούκι, φρέσκιες πιπεριές Φλωρίνης, κρεμμύδι, φρέσκο σπανάκι και πιπέρια είναι πικάντικο μεν, αλλά έχει πιο γνώριμη γεύση από τα υπόλοιπα. Μαζί με το επόμενο είναι από τα αγαπημένα μας!

Η Πιπεριά Τσίλι & Η Πάπρικα (από μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας)
Το κόκκινο λουκάνικο προκύπτει από φρέσκες καυτέρες πιπεριές Rawit, φυσικό χυμό βιολογικού λεμονιού, κόλιανδρο, σκόρδο, κρεμμύδι, πάπρικα, μαύρο κύμινο, μάραθο, κανέλα. Είναι πολύ πικάντικο και έχει άρωμα Ανατολής. Ταιριάζει ιδανικά με γιαούρτι.

Το Χαλαπένιο & Ο Κόλιανδρος (από χοιρινό κρέας)
Το πράσινο λουκάνικο από καυτερές πιπεριές Jalapenos, πράσινες πιπεριές, κόλιανδρο, σπανάκι και πιπέρι καγιέν, ελαφρώς καυτερό με έντονη τη γεύση των λαχανικών. Θα το χαρακτήριζα πιο «δύσκολο» από τα υπόλοιπα.

Το Μύρτιλο & Η Γκοργκοντζόλα (από χοιρινό κρέας)
Το μπλε λουκάνικο από αποξηραμένα blueberries (μύρτιλα), τυρί γκοργκοντζόλα, φρυγανιά panko, φρέσκο baby σπανάκι, αποξηραμένα λουλούδια butterfly pea (για το χρώμα), μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Είναι το πιο γλυκό από τα έξι.

Σε όλα τα είδη χρησιμοποιείται άριστης ποιότητας βιολογικό κρέας από τη φάρμα Ευβιότοποι, πρόβειο έντερο και όπου χρειάζεται αλάτι Μεσολογγίου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα μόνο λαχανικά και βιολογικοί χυμοί εσπεριδοειδών.

info
Θα τα βρείτε στους Ευβιότοπους (Λεωφ. Κηφισίας 359, Νέα Ερυθραία και Αγγελοπούλου 4, Νέο Ψυχικό), στο Nora’s deli (Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι) και στο κρεοπωλείο Πετρόπουλος (Ρέας 2, Φιλοθέη). Διατίθενται νωπά και κατεψυγμένα. Περισσότερα: http://www.aesopworks.gr