Στη LIDL βρίσκουμε καθημερινά τα ποιοτικότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, αγνά, θρεπτικά και γευστικά. Φρέσκο γάλα, γάλα με κακάο, αριάνι, στραγγιστό γιαούρτι αλλά και ποικιλία τυροκομικών προϊόντων  όπως φέτα, κατσικίσιο τυρί και τελεμέ με την επωνυμία της ΓΑΛΠΟ, τα οποία παράγονται στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, την ελληνική γαλακτοκομική και τυροκομική μονάδα με έδρα το Διδυμότειχο.

eurofarma_127

Λίγα λόγια για την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ
Στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ συνδυάζονται η παραδοσιακή παραγωγή με τις εξελιγμένες μεθόδους συλλογής γάλακτος και δημιουργίας γαλακτοκομικών προϊόντων, με τη δραστηριότητα της να βασίζεται στην αξιοποίηση των πρώτων υλών του τόπου και να είναι συνυφασμένη με την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Μάλιστα, διαθέτει ιδιόκτητο στάβλο για να διασφαλίσει γάλα ανώτερης ποιότητας, το οποίο αποτελεί και το βασικό συστατικό των προϊόντων, ενώ χρησιμοποιεί καινοτόμες και σύγχρονες κτηνοτροφικές πρακτικές κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου πάλι, πραγματοποιούνται φυσικοχημικοί έλεγχοι του νωπού γάλακτος, ενδιάμεσων προϊόντων καθώς και των τελικών προϊόντων, για να ακολουθήσει η διάθεση στην αγορά. Επίσης, διατηρούνται δείγματα από τα προϊόντα που ελέγχονται μακροσκοπικά και οργανοληπτικά στην ημερομηνία λήξης τους. Άλλωστε, είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 το 1995.

eurofarma_020

Ξενάγηση στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ
Πρόσφατα, μια ομάδα δημοσιογράφων είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να δει από κοντά πόσο καλή και προσεγμένη δουλειά γίνεται. Μαζί με στελέχη της LIDL γνώρισαν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής, παρακολούθησαν τη διαδικασία που ακολουθείται από τη φάρμα μέχρι το εργοστάσιο και, φυσικά, δοκίμασαν τα ποιοτικά προϊόντα ΓΑΛΠΟ, σε ένα εξαιρετικό πρωινό αλλά και μετά στις εγκαταστάσεις της φάρμας, μέσα από ένα παραδοσιακό γεύμα στο φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, είδαν το χημείο και μικροβιολογικό εργαστήριο το χώρο δηλαδή όπου πραγματοποιούνται φυσικοχημικοί έλεγχοι του νωπού γάλακτος, ενδιαμέσων προϊόντων καθώς και των τελικών προϊόντων, το χώρο επεξεργασίας γάλατος όπου το γάλα εισέρχεται νωπό και βγαίνει παστεριωμένο, το τυροκομείο, το σημείο εμφιάλωσης του γάλακτος και κατέληξαν στο τμήμα του παραδοσιακού και του στραγγιστού γιαουρτιού.

eurofarma_008

Ήξερες ότι;
* Το μοντέλο Campus που εφαρμόζεται στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης διαδικασιών, πρωτοκόλλων υγείας, γνώσεων, υποδομών και σύγχρονου εξοπλισμού, που στοχεύουν στην ευζωία των αγελάδων. Το παραγόμενο προϊόν, που είναι το νωπό γάλα, χαρακτηρίζεται από 7 σημεία υπεροχής, και αποτελεί την πρώτη ύλη για τα προϊόντα τους.

* Καθημερινά παράγονται στον στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ 35 τόνοι ανώτερου γάλακτος, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 3% της ελληνικής παραγωγής. Η ποσότητα αυτή προέρχεται από τις 900 αρμεγόμενες αγελάδες της φυλής Holstein.

eurofarma_186

* Οι εγκαταστάσεις του στάβλου της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, βρίσκονται στο χωριό Μέστη στην Αλεξανδρούπολη, όπου το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για την διαβίωση των αγελάδων, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στη διατροφή των ζώων, που καθημερινά καταναλώνουν περίπου 60 τόνους ζωοτροφών, με τις περισσότερες να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Επιπλέον, στη διατροφή των ζώων χρησιμοποιούν παραπροϊόντα βιομηχανιών τροφίμων συμβάλλοντας σε πιο ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

* Δίνουν τις ιδανικές συνθήκες στα ζώα με κτήρια άνετα, ευάερα και ευήλια. Μάλιστα, δημιουργώντας συνθήκες ευζωίας μείωσαν τα προβλήματα υγείας του κοπαδιού, αύξησαν την παραγωγική ζωή τους και, τελικά, τα ζώα τους έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

eurofarma_068

* Ο στάβλος αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος και η λειτουργία του συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξή του. Οι κοπριές, συλλέγονται και κομποστοποιούνται με αερόβια διαδικασία και τελικά επιστρέφουν στους συνεργαζόμενους γεωργούς για οργανική λίπανση των χωραφιών τους, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της αεροφόρους ανάπτυξης.

* Η ποσότητα γάλακτος που παράγεται στο στάβλο, επιτρέπει να γίνονται αυτοτελείς παρτίδες προϊόντων, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο 100% την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων τους.

eurofarma_097

* Το γάλα είναι μια πολύ ευαίσθητη τροφή. Όπως σε όλες τις οργανικές πρώτες ύλες, αναπτύσσονται μικρόβια. Το γάλα που παράγεται στο στάβλο της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ πάλι, ψύχεται δραστικά από τους 37οC στους 4oC σε μόλις 7 λεπτά, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη των μικροβίων στο νωπό γάλα. Παράλληλα, στο νωπό γάλα αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και σε συνθήκες ψύξης, μικρόβια (ψυχρόφιλα). Στην ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ λοιπόν, η τυποποίηση γίνεται σε λιγότερο από 24 ώρες.