Τα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου μεταποίησης υπερτροφών του συνεταιρισμού Εύκαρπον είναι  η αρχή μιας προσπάθειας που θα ενώσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρωτογενή και τριτογενή τομέα σε έναν συνεταιρισμό.

Η ιδέα του συνεταιρίζεσθαι αποδείχτηκε πραγματική πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του «Εύκαρπον», ενός συνεταιρισμού που ξεκίνησε την πορεία του φιλόδοξα και δυναμικά.

goji 1
Γκότζι πάνω στο δεντράκι του λίγο πριν φτάσει στο τραπέζι σας από παραγωγό του Εύκαρπον.

Η εναλλακτική αρχή
Η αρχή έγινε το 2011 από δύο δραστήριους νέους, τον γεωπόνο Γιάννη Γαλάτουλα και τον παραγωγό Θανάση Παπαγεωργίου. Μετά από μια διεξοδική έρευνα αγοράς, η αρχική πρόταση για μεταφορά της δραστηριότητας τους εκτός Αθηνών εξελίχθηκε σε μια ελκυστική ιδέα που αφορούσε στην καλλιέργεια υπερτροφών στη Θεσσαλία.

εύκαρπον1
Τα 5 στρέμματα λύκιου (Goji berry) που φυτεύτηκαν στη Ματαράγκα της Καρδίτσας σύντομα αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετά για μια σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Το επόμενο βήμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη σύσταση ενός συνεταιρισμού, όπως και έγινε. Στις 17 Δεκεμβρίου 2011 το πρώτο κάλεσμα στην Καρδίτσα για τη δημιουργία συνεταιρισμού με σκοπό την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη συσκευασία και την εμπορία υπερτροφών είχε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανταπόκριση. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής και Εμπορίας Υπερτροφών Εύκαρπον ήταν πλέον γεγονός και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον επενδυτών και επαγγελματιών κι από άλλους τομείς εκτός από τον αγροτικό.
Η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια σήμερα μετρά 120 τουλάχιστον μέλη με περισσότερα από 600 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης με γκότζι, μύρτιλο, αρώνια και ιπποφαές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος του συνεταιρισμού είναι η επέκταση της καλλιέργειας στα 1000 στρέμματα.

εύκαρπον3

Μεταποιώντας λειτουργικά
Η διαδικασία της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων συνδέεται άμεσα με την παραγωγή, γι’ αυτό και η αμέσως επόμενη κίνηση του συνεταιρισμού ήταν η ίδρυση μεταποιητικής μονάδας. Σύντομα βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος και το εργοστάσιο μετά από έγκριση επιχορήγησης από το πρόγραμμα Leader μπήκε στην τελική ευθεία. Πριν από 2 περίπου μήνες έγιναν τα εγκαίνια στην Ματαράγκα- λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καρδίτσα- και στις αρχές του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή μεταποιημένων υπερτροφών. Η γκαμα των διαθέσιμων προϊόντων περιλαμβάνει ποικιλία από σιρόπια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού αλλά και αφεψήματα με νότες εσπεριδοειδών και αρτυματικών φυτών, όλα τους βιολογικά και ελληνικά από την παραγωγή μέχρι και τη στιγμή που θα φτάσουν στα χέρια του καταναλωτικού κοινού.

εύκαρπον4

Ο συνεταιρισμός αναμένεται -σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες και παραγωγούς- να προχωρήσει και στην παραγωγή λειτουργικών τροφίμων, τροφίμων δηλαδή που έχουν ενισχυθεί με συγκεκριμένα συστατικά που προσθέτουν επιπλέον θρεπτικές ιδιότητες σε αυτά.

info
Εύκαρπον, http://www.efkarpon.com/