Ο Γιώργος Ευγενειάδης δεν είναι σεφ και δεν έχει σπουδάσει σε κάποια σχολή μαγειρικής. Ωστόσο, οι συνταγές έχουν γίνει η δική του μοναδική μέθοδος για να μεταδώσει γνώσεις και χαρά σε μαθητές με αναπηρία.

Τον γνωρίσαμε με αφορμή το βιβλίο του «Απλά και Διαφορετικά» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πεδίο και μας εντυπωσίασε ότι οι συνταγές αρτοζαχαροπλαστικής του, δίνονται με διαφορετική διάσταση. Για την ακρίβεια, τα υλικά και η εκτέλεση περιγράφονται βήμα-βήμα μέσα από εικόνες. Θέλαμε, λοιπόν, να τον γνωρίσουμε και να του ζητήσουμε να μας αφηγηθεί πώς αποφάσισε να φτιάξει ένα τόσο ξεχωριστό βιβλίο…

Θα μοιραστείτε μαζί μας κάποιες πρώτες γευστικές αναμνήσεις;
Μεγάλωσα στη Βυρώνεια Σερρών, ένα μικρό χωριό όπου λάμβανα τελείως διαφορετικά ερεθίσματα από τα σημερινά παιδιά, μάζευα αβγά από το κοτέτσι που είχαμε στην αυλή μας και έτρωγα λαχανικά από τον κήπο των παππούδων μου. Η οικογένεια μου, μου έμαθε τις απλές συνταγές και καθώς προέρχομαι από μικρασιατική και ποντιακή οικογένεια, για εμάς είχε μεγάλη σημασία το οικογενειακό τραπέζι, ήταν ιεροτελεστία, καθόμασταν όλοι μαζί και σε συγκεκριμένες θέσεις, ξεκινούσαμε και τελειώναμε όλοι μαζί το φαγητό.

Με την εκπαίδευση πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε;
Ανέκαθεν ήθελα να ασχοληθώ με την εκπαίδευση. Προέρχομαι από οικογένεια εκπαιδευτικών και από μικρή ηλικία συνειδητοποίησα τη μαγεία αυτού του επαγγέλματος. Οι σπουδές μου είναι πάνω στην Τεχνολογία και την Επιστήμη των Τροφίμων, μια σχολή που μου έδωσε πλήρη επιστημονική κατάρτιση γύρω από τα τρόφιμα, από άποψη παρασκευής, διατροφής και αναλύσεων χημικής σύστασης. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου λοιπόν, ξεκίνησα να εργάζομαι ως ωρομίσθιος καθηγητής στα ΙΕΚ, αναλαμβάνοντας το επιστημονικό κομμάτι των τροφίμων, της υγιεινής και της ασφάλειας σε τμήματα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, τεχνολογίας τροφίμων και διαιτολογίας. Στη συνέχεια και έχοντας καταρτιστεί στην εκπαίδευση ενηλίκων, αποφάσισα να επεκταθώ και στην ειδική εκπαίδευση.

Τι σπουδές έχετε κάνει πάνω στην ειδική εκπαίδευση;
Ολοκλήρωσα σχεδόν παράλληλα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, ένα στη Διασφάλιση Ποιότητας των Τροφίμων και ένα στην Ειδική Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Επιπλέον, έχω κάνει σεμινάρια πάνω στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη γραφή Braille. Πλησίασα δηλαδή αρκετές δομές που έχουν σχέση με την ειδική εκπαίδευση, γιατί το θεώρησα πρόκληση. Αποκτώντας και αυτές τις γνώσεις λοιπόν, ξεκίνησε η πορεία μου και στη Δημόσια Ειδική Εκπαίδευση, ως αναπληρωτής καθηγητής.

Και η μαγειρική πώς μπήκε στο μάθημα;
Η ενασχόληση μου με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική έχει να κάνει αποκλειστικά με τα πτυχία μου. Είμαι δηλαδή τεχνολόγος τροφίμων που χρησιμοποιεί τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική ως βάσεις για να μπορέσει να μεταδώσει χρήσιμες πληροφορίες στα άτομα με αναπηρία. Είναι άλλωστε γνώσεις ζωτικής σημασίας, σαν να μαθαίνεις σε έναν άνθρωπο να περπατάει.

Το «Απλά και Διαφορετικά» είναι το πρώτο σας βιβλίο;
Ναι, μόλις βγήκε και είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Ουσιαστικά, αποτυπώνει την πραγματικότητα, όπως τη βίωνα στο σχολείο με τους μαθητές μου. Εικόνες ζωγράφιζα μόνος μου στον πίνακα, για να τους βοηθήσω στην εκτέλεση των συνταγών.

Ποιος είναι ο στόχος του βιβλίου σας;
Το βιβλίο το εμπνεύστηκα από τους μαθητές μου, που ήθελαν ένα βιβλίο προσαρμοσμένο στον τρόπο που σκέφτονται και λειτουργούν. Είναι δηλαδή, προσαρμοσμένο στην αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, όπου κατά την ανάγνωση επιθυμούν οι μαθητές μου, καθώς και στον τρόπο σκέψης τους. Και η διαφορετική παρουσίαση των συνταγών τις κάνει εύκολα κατανοητές, καθιστώντας αυτό το βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό. Επίσης, είναι σημαντικό το ότι χρησιμοποιούμε απλά καθημερινά υλικά και χωρίς ζυγαριά -στα δημόσια σχολεία άλλωστε ζυγαριές δεν υπάρχουν, πολλές φορές και οι πρώτες ύλες δεν ήταν διαθέσιμες. Και όμως, μέσα στις τόσες ελλείψεις καταφέραμε να δημιουργήσουμε κάτι εύγευστο και διασκεδαστικό.

Οι συνταγές πώς προέκυψαν;
Πολλές από αυτές είναι συνταγές της οικογένειας μου, από τη θεία μου που της το έχω αφιερώσει και το βιβλίο, καθώς και από το οικογενειακό περιβάλλον των μαθητών μου. Δίνω μεγάλη αξία στο σπιτικό φαγητό. Θυμάμαι από παιδί ρωτούσα για παράδειγμα τους θείους μου ποιο είναι για παράδειγμα το καλύτερο τσουρέκι και μου έλεγαν αυτό που κάνεις σπίτι σου. Αυτή η φράση κρύβει μέσα της μηνύματα, γιατί όντως το σπιτικό είναι πάντα καλύτερο γιατί κρύβει συναισθήματα, αγάπη, δενόμαστε με το φαγητό που φτιάχνουμε, δεν το σπαταλάμε και δεν το πετάμε.

Θα θέλατε να εργαστείτε σε επαγγελματική κουζίνα στο μέλλον;
Δεν θα εργαζόμουν σε επαγγελματική κουζίνα γιατί δεν είμαι ούτε μάγειρας ούτε ζαχαροπλάστης. Η μαγειρική δεν είναι αρμοδιότητα μου, τη χρησιμοποιώ μόνο για να μεταδίδω γνώσεις στους μαθητές μου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Ως αναπληρωτής καθηγητής είναι δύσκολο να προγραμματίζω το επαγγελματικό μου μέλλον. Κάθε χρόνο υπάρχει ανασφάλεια για το αν θα εργάζομαι σε κάποιο σχολεία την επόμενη χρονιά και πού θα είναι αυτό. Όσον αφορά στα βιβλία πάλι, έχω στο μυαλό μου άλλα 3 βιβλία ως συνέχεια του «Απλά και Διαφορετικά», αλλά ακόμη δεν έχω κάτι συγκεκριμένο.

info
Το βιβλίο «Απλά και Διαφορετικά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο

Φωτογραφίες: Καλλιόπη Ζουρνατζίδου