Διάφορες έρευνες έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς για το πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι η τηλεόραση για τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, να που έρχεται μία νέα μελέτη, που υποστηρίζει, ότι τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερες υγιεινές τροφές, όταν παρακολουθούν προγράμματα μαγειρικής για υγιεινή διατροφή.

Η νέα αυτή μελέτη, που βρίσκεται στην έκδοση Journal of Nutrition Education and Behavior και δημοσιεύθηκε από την Elsevier (εταιρεία ακαδημαϊκών εκδόσεων), επισημαίνει ότι τα παιδιά που παρακολουθούσαν τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής με θέμα την υγιεινή διατροφή ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά σε σχέση με εκείνα, που παρακολουθούσαν ένα διαφορετικό επεισόδιο με όχι και τόσο υγιεινό φαγητό. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ζήτησαν από 125 παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών από πέντε σχολεία της Ολλανδίας να παρακολουθήσουν 10 λεπτά προγράμματος μαγειρικής για παιδιά και στη συνέχεια τους πρόσφεραν ένα σνακ ως ανταμοιβή για την παρακολούθηση. Τα παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τα υγιεινά τρόφιμα αποδείχτηκε ότι ήταν επέλεξαν μία από τις υγιεινές επιλογές σνακ – όπως ένα μήλο ή μερικά κομμάτια αγγουριού- σε σχέση με μία άλλη επιλογή, όπως μια χούφτα τσιπς ή μια χούφτα αλατισμένα μίνι-πρέτζελς.

«Τα ευρήματα από τη μελέτη αυτή δείχνουν ότι τα προγράμματα μαγειρικής μπορούν να αποτελέσουν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την προώθηση θετικών αλλαγών στις προτιμήσεις, στη στάση και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δρ. Frans Folkvord, PhD από το Πανεπιστήμιο Tilburg της Ολλανδία. Eπιπλέον, η μελέτη επισημαίνει, ότι η προβολή των υγιεινότερων επιλογών τόσο στις επιλογές των τροφίμων όσο και στο μέγεθος των μερίδων στα τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρέματος, οδηγεί τους μικρούς τηλεθεατές στο να επιζητούν τις πιο υγιεινές επιλογές και στη συνέχεια να τις εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους. Επίσης έδειξε ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή υγιεινών γευμάτων παίζει και ο χαρακτήρας των παιδιών. Για παράδειγμα, τα παιδιά που δεν τους αρέσει να δοκιμάζουν καινούργια είδη διατροφής, είναι λιγότερο πιθανό να επιδείξουν μεγαλύτερη επιθυμία για τις υγιεινές επιλογές, σε σχέση με ένα παιδί που απολαμβάνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις.

Τέλος, ενδιαφέρον είναι το γεγονός, πως οι ερευνητές πιστεύουν με βάση τα στοιχεία αυτής της έρευνας, ότι η παρακολούθηση προγραμμάτων με πιο υγιεινές επιλογές μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών ακόμη και μακροπρόθεσμα, δηλαδή και στην ενήλικη ζωή τους. Μιας και ζούμε, λοιπόν, σε μία εποχή, όπου είναι γεμάτη από τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρικής, ίσως τα νέα δεδομένα να μας φανούν χρήσιμα…