Έρευνα διαπίστωσε πως οι vegans έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν κατάγματα κατά 43% σε σχέση με τους κρεατοφάγους.

Ειδικότερα, σύμφωνα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι pescatarians – αυτοί που είναι χορτοφάγοι, ωστόσο τρώνε ψάρια και άλλα θαλασσινά- έχουν και αυτοί εξίσουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα, ποσοστό που μειώθηκε σημαντικά όταν πρόσθεσαν στην διατροφή τους τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τους vegans, αφού και μετά την πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου, συνέχισαν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καταγμάτων σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα ή / και κρέας, υποδηλώνοντας ότι εμπλέκεται κάποιος άλλος παράγοντας, όπως έλλειψη βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D.

Να επισημάνουμε εδώ, πως παρά τα όσα παρουσιάζει η έρευνα, οι επιστήμονες λένε πως δεν χρειάζεται κάποιος να σταματήσει να ακολουθεί μια φυτική διατροφή, καθώς είναι δυνατόν να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να τρώει ζωικά προϊόντα, αρκεί να οργανώσει σωστά την διατροφή του.

Έλλειψη ασβεστίου και πρωτεΐνης
Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ ανέλυσαν σε διάρκεια 18 ετών δεδομένα που συνέλεξαν από 54.898 άνδρες και γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξετάστηκαν κατάγματα που προήλθαν από κάθε πιθανή αιτία, κάτι που δεν τους οδήγησε με ασφάλεια στο συμπέρασμα πώς μια συγκεκριμένη διατροφή φέρει την ευθύνη. Πιστεύουν, όμως, ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών και ασβεστίου είναι βασικό συστατικό και την αποφυγή τους.

Οι συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν γενικά υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν – μια στατιστική που αληθεύει ακόμη και μετά την εξέταση παραγόντων όπως τρόπος ζωής, εισόδημα και μόρφωση.

Οι vegans στην μελέτη παρουσίασαν στην διατροφή τους χαμηλότερα ποσοστά και στις δύο θρεπτικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρέας, τα αβγά και τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου.

Οι vegans τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος – αναλογία βάρους προς ύψος – ο οποίος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κατάγματα.

Η διατροφή vegan παραμένει υγιεινή
Μια ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως φασόλια, κινόα, βρώμη και σόγια ως πρωτεΐνες. Για πρόσληψη ασβεστίου, ζαρζαβατικά όπως μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι, ρόκα και οι σπόροι τσία είναι καλές φυτικές πηγές.

Αλλά δεν είναι επίσης κακή ιδέα να συμπληρώνουμε την διατροφή μας με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, είτε είμαστε vegan είτε όχι, σύμφωνα με την έρευνα.

Τέλος, υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η vegan διατροφή μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την φυτική διατροφή με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη ή  και παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης:
Το πρώτο vegan… κρεοπωλείο βρίσκεται στο Λονδίνο

3 συμβουλές υγιεινής διατροφής που πρέπει να ακολουθούν κρεατοφάγοι και vegans

Γάλα αρακά: Ένα φυτικό γάλα που αξίζει να δοκιμάσεις