Τελικά, μάλλον ότι η παρέα φαίνεται να αυξάνει την όρεξή μας! Αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι αυτοί που δειπνούν με παρέα καταναλώνουν 48% περισσότερο φαγητό συγκριτικά με εκείνους που τρώνε μόνοι τους, αλλά και ότι οι παχύσαρκες γυναίκες καταναλώνουν πάνω από 29% περισσότερο φαγητό, όταν τρώνε με παρέα, παρά όταν τρώνε μόνες τους.

Ειδικότερα, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανέλυσαν δεδομένα από 42 υφιστάμενες μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι κοινωνικές περιστάσεις κατανάλωσης φαγητού συνδέονται με αυξημένη πρόσληψη τροφής συγκριτικά με τις περιστάσεις μοναχικών δείπνων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ερευνητές εξηγούν πως στα αρχαία χρόνια οι τροφοσυλλέκτες μοιράζονταν την τροφή για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους στις περιόδους πείνας. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός επιβίωσης μπορεί να διατηρείται μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο όταν είμαστε με φίλους ή με την οικογένεια.

Σίγουρα, η κατανάλωση τροφής με παρέα είναι πιο ευχάριστη ακόμη και η υπερβολική κατανάλωση τροφής είναι αποδεκτή στο πλαίσιο της παρέας, αλλά όχι και όταν είμαστε μόνοι μας. Επιπλέον, όταν καθόμαστε όλοι μαζί για φαγητό ενδυναμώνει τους μεταξύ μας κοινωνικούς δεσμούς. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, στην περίπτωση της κοινωνικής διευκόλυνσης, έχουμε κληρονομήσει έναν μηχανισμό που κάποτε εξασφάλιζε τη δίκαιη διανομή της τροφής ανάλογα με τις ανάγκες μας, αλλά τώρα ασκεί ισχυρή επίδραση σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Τέλος, η ίδια διαδικασία παρατηρήθηκε σε κοτόπουλα, αρουραίους, γερβίλους (είδος τρωκτικού) και άλλα είδη, υποδηλώνοντας ότι εξυπηρετεί πράγματι έναν τελικό σκοπό για την επιβίωση των ειδών.