Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ξεκινούν τη μέρα τους πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ. Οι ίδιοι όμως που ορκίζονται στο όνομά του δεν θα έπιναν ποτέ καφέ πριν τον ύπνο γιατί αυτό συνεπάγεται κακή ποιότητα ύπνου. Νέα έρευνα από την ιατρική σχολή του Harvard και του Florida Atlantic University έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Η μελέτη κατέγραψε τις επιδράσεις της καφεΐνης, του αλκοόλ και της νικοτίνης στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου με παρατηρήσεις 785 συμμετεχόντων σε συνολικά 5.164 νύχτες ύπνου. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με ακτιγράφους και αρχεία ηχογραφήσεων που κατέγραφαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι δεν υπήρχε καμία συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο και της ποιότητάς ή της διάρκειάς του.

Ωστόσο, αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, η έρευνα έδειξε ότι επηρεάζουν τον ύπνο. Πιο συγκεκριμένα, η νικοτίνη μείωσε τη διάρκεια του ύπνου από 42 έως 47 λεπτά. Βέβαια, η έρευνα δεν υπονοεί ότι είναι καλή ιδέα να να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ πριν τον ύπνο, απλά διευκρινίζει ότι δεν επηρεάζει την ποιότητά του. Το ScienceDaily επισημαίνει: «Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι αντιδράσεις του οργανισμού διαφέρουν ανά άτομο γι’ αυτό και δεν ήταν δυνατό να υπολογιστούν με χορήγηση μεταβαλλόμενων ποσοτήτων καφεΐνης». Αν λοιπόν σάς «πιάνει» η καφεΐνη, η συγκεκριμένη έρευνα και λογική θα σάς οδηγήσουν στο να συνεχίζετε να την αποφεύγετε αν θέλετε να καταφέρετε να κοιμηθείτε.