Ο χαλβάς είναι από τα εδέσματα που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των τροφών με υψηλή διατροφική αξία, ιδίως λόγω της περιεκτικότητας του σε σουσάμι και ξηρούς καρπούς.

Ειδικά μάλιστα την περίοδο της Σαρακοστής ο χαλβάς θεωρείται απαραίτητος για να παραμείνετε δυνατοί και να μη χάσετε ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, καθώς στερείστε πλήθος άλλων τροφών.

halvas

Κύριο συστατικό του «χαλβά του μπακάλη», όπως επίσης ονομάζεται, είναι το ταχίνι που αποτελεί έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, το ταχίνι είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου, ενώ είναι πλούσιο σε αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, υδατάνθρακες, σελήνιο και στερόλες. Δεν είναι υπερβολή λοιπόν, να πούμε ότι το ταχίνι έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό. Επιπλέον, είναι πολύ θρεπτικό και γι’ αυτό συστήνεται η κατανάλωσή του σε περίοδο νηστείας.

Επιπλέον, το ταχίνι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης και επιβραδύνει παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Η κατανάλωσή του χαλβά λοιπόν, βοηθάει, μεταξύ άλλων, στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, στον καλό μεταβολισμό (λόγω των συνενζύμων και των βιταμινών που περιέχει), στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος (λόγω των βιταμινών Β1, Β2 και νιασίνης), στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη διατήρηση της οστικής μάζας ενώ θεωρείται μία από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου. Το μόνο που πρέπει να κάνετε ωστόσο, είναι να… μην το παρακάνετε με τον χαλβά, καθώς οι θερμίδες που κρύβει σε κάθε μπουκιά του είναι πολλές.

Για να πάρετε μία ιδέα, μία μερίδα χαλβά (30 γρ.), περίεχει γύρω στις 160 θερμίδες! Συνεπώς, αν έχοντας μπροστά σας τις κλασικές συσκευασίες χαλβά δυσκολεύεστε να κόψετε μόνο ένα μικρό κομμάτι, προτιμήστε τις μεριδούλες χαλβά, που κυκλοφορούν στην αγορά. Έτσι και με την ποσότητα δεν θα ξεφεύγετε και θα μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το εκλεκτό αυτό έδεσμα; Πατήστε εδώ

KORMOS-SOKOLATAS-ME-XALVA1

Και μια υπέροχη συνταγή με χαλβά:
Κορμός σοκολάτας με χαλβά, φουντούκια και σταφίδες