Η ιστορία γνωστή… Βγαίνεις για φαγητό με τους φίλους σου, πιάνεις την κουβέντα για τα επαγγελματικά, τα ερωτικά, τα πολιτικά, η κολλητή σου ξεκινάει ένα μονόλογο για τον πρόσφατο χωρισμό της και κάπως έτσι έχετε καταβροχθίσει ό,τι βρισκόταν μπροστά σας και τώρα παραγγέλνετε κι άλλα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα οι φίλοι σου θέλουν γλυκό… Και όσο και αν προσπάθησες να αντισταθείς στον πειρασμό, όταν ήρθε η σοκολατίνα μπροστά σου δεν άντεξες! Είναι πλέον σαφές: οι φίλοι σου φταίνε για τα παραπανίσια σου κιλά! Το εννοούμε! Και τώρα υπάρχει και έρευνα για να στηρίξει τις υποψίες μας!

eating-with-friends

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία έγινε για 12 μήνες πάνω σε 150 άτομα, εκ των οποίων το 90% ήταν γυναίκες και η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υποκύπτουμε σε διατροφικά ατοπήματα πιο εύκολα όταν είμαστε με παρέα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι συμμετέχοντες «κατέβασαν» στο κινητό τους τηλέφωνο μια εφαρμογή μέσω της οποίας οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις διατροφικές επιλογές τους καθημερινά, αναλύοντας δεδομένα σχετικά με το τι και το πόσο έτρωγαν, πού και υπό ποιες συνθήκες, καθώς επίσης και σχετικά με το πώς ένιωθαν και κυρίως πόσο έντονος ήταν ο πειρασμός να φάνε.

kopeles

Αν και οι εθελοντές προσπαθούσαν καθημερινά να μειώσουν τις θερμίδες που κατανάλωναν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο μεγαλύτερος πειρασμός να φάει κανείς παραπάνω ήταν όταν βρισκόταν με παρέα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, όπως σε ένα εστιατόριο. Η πιθανότητα μάλιστα να “χαλάσει” τη δίαιτά του ήταν 60% περίπου. Αντιθέτως, ο πειρασμός ήταν μικρότερος, όταν έτρωγαν μόνοι τους με την πιθανότητα κάποιας “αμαρτίας” σχεδόν στο 50% στο σπίτι, 40% στη δουλειά και 30% στο αυτοκίνητο.

Απ’ ό,τι φαίνεται και η πολλή κοινωνικότητα έχει τα αρνητικά της!

Δείτε επίσης
Ελληνίδες ερευνήτριες ανακάλυψαν ορμόνη που κόβει την όρεξη