Κατά καιρούς ανακαλύπτουμε πολλά νέα και μερικές φορές περίεργα προϊόντα στα καταστήματα με βιολογικά και υγιεινές τροφές. Πιο πρόσφατη ανακάλυψη μας, το αλεύρι μπανάνας.

Το αλεύρι μπανάνας φτιάχνεται από πράσινες, άγουρες μπανάνες που συλλέγονται, ξεφλουδίζονται, μαγειρεύονται και αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Πρόκειται για άλευρο που δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους ακολουθούν διατροφή paleo. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και ελαφριά υφή, οπότε μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι για όλες τις χρήσεις στις συνταγές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μόνο του όσο και σε συνδυασμό με άλλα άλευρα.

Τι προσφέρει το αλεύρι μπανάνας
Εφόσον πρόκειται για αλεύρι από μπανάνες, καταναλώνοντας το αποκομίζεις τα ίδια οφέλη που έχει και η κατανάλωση του φρούτου. Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετική πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τους μυς. Εκτός από υδατάνθρακες, περιέχει επίσης φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ δεν περιέχει λιπαρά.

Το γεγονός ότι παράγεται από πράσινες, άγουρες μπανάνες, το καθιστά ανθεκτικό άμυλο (resistant starch), που είναι ένα είδος υδατάνθρακα που περνάει το λεπτό έντερο αμετάβλητο και προχωράει κατευθείαν στο παχύ έντερο. Η αργή πέψη του ανθεκτικού αμύλου βελτιώνει το μεταβολισμό, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Και παρόλο που οι μπανάνες είναι γλυκές, δεν χρειάζεται να ανησυχία για τις αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό του δείκτη.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το αλεύρι μπανάνας, δεν έχει γεύση μπανάνας, άρα μην περιμένεις ότι θα δώσει στις παρασκευές σου τη γλυκιά γεύση μιας ώριμης μπανάνας. Άλλωστε, όπως ήδη είπαμε, φτιάχνετε από πράσινες, άγουρες μπανάνες που γευστικά δεν έχουν καμία σχέση. Μπορεί βέβαια, να προσθέσει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση στις παρασκευές σου.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις κέικ, muffins, μπισκότα, pancakes και γενικά να μπει σε όσες συνταγές θα χρησιμοποιούσες και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αν θέλεις να αντικαταστήσεις το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι μπανάνας, έχε υπόψη ότι 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντιστοιχία σε ¾ φλιτζανιού αλεύρι μπανάνας, επειδή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο. Για συνταγές που θέλουν φούσκωμα -όπως τα κέικ-, προσθέτεις και από 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ για κάθε φλιτζάνι αλεύρι μπανάνας.

Εκτός από τα γλυκά, το αλεύρι μπανάνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δέσεις σάλτσες και σούπες (αντί για κορν φλάουρ ή αλεύρι), καθώς και να προστεθεί σε smoothies.

Δείτε επίσης:
Αλεύρι από καφέ έχεις δοκιμάσει;

Αλεύρι Ζέας, η νέα τάση που ήρθε από παλιά

Τα μόνα superfoods που αξίζει να αγοράζεις