Όλοι γνωρίζουμε πως η κατανάλωση λαχανικών είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Ειδικότερα, η φράση «τρώτε λαχανικά» ήταν πάντα κάτι που οι γονείς μάς έλεγαν από την παιδική μας ηλικία. Η αλήθεια είναι πως, όταν πρόκειται για τη λήψη θρεπτικών συστατικών, οι φυτικές τροφές είναι απλά η καλύτερη επιλογή, καθώς όλα τα είδη λαχανικών συνοδεύονται με κάποιο όφελος για την υγεία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το έγκριτο επιστημονικό σάιτ, www.medicaldaily.com, υπάρχει ένα top5 λαχανικών, που προτείνουν οι διατροφολόγοι, ως το πιο υγιεινό και εξηγούν και το γιατί.

Γλυκοπατάτα: Οι αμυλώδεις γλυκοπατάτες θεωρούνται ως σούπερ τροφή κυρίως επειδή είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καροτενοειδή, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες. Αυτό διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, που βρίσκονται όλα σε ένα λαχανικό που μπορεί να φάει κανείς με πολλούς τρόπους.

Μπρόκολο: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ και σίδηρο, τα οποία ωφελούν την υγεία του αίματος.

Μανιτάρια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, αποτελεί ιδανική τροφή για vegan και χορτοφάγους. Δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερίνη.

Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, έχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες και ωφελεί την καρδιά. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την πέψη και το ανοσοποιητικό.

Αβοκάντο: Θεωρείται υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα.

Διαβάστε επίσης:
Ο απόλυτος οδηγός για ψητά λαχανικά στη σχάρα

Φρούτα και λαχανικά ασπίδα κατά του εμφράγματος και του εγκεφαλικού

Μαράθηκαν τα λαχανικά στο ψυγείο; Δες πώς θα τα αναστήσεις