Όταν ξεκινάμε κάποια δίαιτα συνήθως έχουμε ένα συγκεκριμένο σκοπό που αφορά κυρίως στην εμφάνισή μας ή κάποιο παθολογικό θέμα υγείας (πχ. χοληστερίνη, διαβήτης). Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος ξεχνά πώς επηρεάζει η διατροφή μας τον εγκέφαλό μας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας, η υγεία του εγκεφάλου επηρεάζει την ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί, να λαμβάνει ορθές αποφάσεις και να επιλέγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων συντελούν στην υγεία του εν λόγω οργάνου, ανάμεσά τους η διατροφή, η ποιότητα του ύπνου και η άσκηση.

Ας έχουμε στο νου μας πως ό,τι τρώμε επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη διανοητική μας υγεία. Αν τρώμε τα λάθος γεύματα, μπορούμε να καταλήξουμε να πάθουμε φλεγμονή στα νεύρα, κάτι που οδηγεί σε αλλοίωση της μνήμης και άλλα νευρολογικά προβλήματα καθώς κυλά η ζωή μας. Μπορεί αυτό να ακούγεται τρομακτικό, αλλά υπάρχουν τρόποι να το προλάβουμε αν ακούμε τη γνώμη των ειδικών. Παράλληλα, σας έχουμε κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες που έχουν ξεχωρίσει οι ειδικοί ότι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης
Αν θέλουμε το μυαλό μας να λειτουργεί στο 100%, τότε πρέπει να αποφεύγουμε όσο γίνεται τη ζάχαρη. Σύμφωνα με τον Dr. Dimitar Marinov, MD, «η λειτουργία του εγκεφάλου μας εξαρτάται από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς η γλυκόζη αποτελεί το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου». Αν και η υπερκατανάλωση ζάχαρης δεν μας βλάπτει άμεσα, προκαλεί την απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι εκείνη που ρυθμίζει την κυκλοφορία των αμυνοξέων στον εγκέφαλο. Και συγκεκριμένα μπλοκάρει όλα τα αμινοξέα πέρα από την τρυπτοφάνη. Η τελευταία μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Γι’ αυτό και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο που ονομάζεται «carb coma», δηλαδή ένα αίσθημα κούρασης και υπνηλίας.

Η μη κατανάλωση υδατανθράκων
Μπορεί να είπαμε να μειώσουμε τη ζάχαρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε τους υδατάνθρακες από τη ζωή μας. Μην ξεχνάμε ότι οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που δίνουν την ενέργεια στον οργανισμό μας. Οπότε αν κόψουμε εντελώς τους υδατάνθρακες, τότε θα έχουμε ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί ενδεχομένως να πάθουμε και υπογλυκαιμία. αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ακόμη και μερική απώλεια συνείδησης.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ είναι 1-2 ποτήρια την ημέρα. Αν ξεπεράσουμε κατά πολύ αυτήν την ποσότητα, τότε βλάπτουμε και τον εγκέφαλό μας. Υπερβολική δόση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, που είναι οι χημικοί «αγγελιαφόροι» που επιτρέπουν στα κύτταρά μας να επικοινωνήσουν.
Ακόμα και αν πιούμε λίγο παραπάνω για μια μόνο βραδιά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στη μνήμη μας. Οπότε είναι καλό να μην ξεπερνάμε ποτέ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Παραλείπουμε γεύματα
Οταν δεν τρώμε σωστά μέσα στην ημέρα, ο εγκέφαλος προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κούραση, να έχουμε χαμηλή ενέργεια και αδυναμία συγκέντρωσης. Γι’ αυτό πρέπει να τρώμε καθημερινώς ένα καλό πρωινό και στη συνέχεια να λαμβάνουμε τα γεύματα κάθε 3-4 ώρες.

Τρώμε ενώ δουλεύουμε
Όταν τρώμε στη δουλειά, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε χίλια πράγματα μαζί, δίνουμε λανθασμένα σήματα στον εγκέφαλό μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λάβει έτσι σωστά το μήνυμα του κορεσμού. Παράλληλα, αν τρώμε ενώ είμαστε συγκεντρωμένοι σε άλλες δραστηριότητες, μπορεί να παρατήσουμε στη μέση το γεύμα μας και στη συνέχεια να καταναλώσουμε ανθυγιεινά σνακ, σε ώρα που δεν πρέπει. όλα τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη συγκέντρωσή μας.

Έλλειψη βιταμίνης Β12
Η βιταμίνη Β12 προστατεύει τα νευρικά κύτταρα και συντελεί στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία των κυττάρων. Τα συμπτώματα της έλλειψης Β12 περιλαμβάνουν ασθενή μνήμη, σύγχυση, κατάθλιψη και άνοια. Η χρόνια ανεπάρκεια Β12 μπορεί να οδηγήσει σε ανίατη βλάβη του εγκεφάλου. Όσοι κάνουν vegan ή χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη Β12, ειδικά μετά τα 50 έτη.

Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη
Τα κορεσμένα λίπη είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χειρότεροι εχθροί του εγκέφαλού μας. Μπορούν να προκαλέσουν διανοητική εξασθένηση αλλά και να χειροτερεύσουν μια ήδη υπάρχουσα νοητική δυσλειτουργία. Παράλληλα, προκαλούν διάφορες επιπλοκές στον εγκέφαλο, που έχουν να κάνουν με την ενδοεπικοινωνία των κυττάρων και την έκφραση των γονιδίων, κάτι που οδηγεί σε άγχος, καταθλυτπικές συμπεριφορές και φλεγμονή στην κυτοκίνη (την ορμόνη του ανοσοποιητικού συστήματος). όλο αυτό δημιουργεί προβλήματα τόσο στις διανοητικές όσο και στις ψυχικές μας αντιδράσεις.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
To smoothie που κάνει καλό στον εγκέφαλο

Τα σοκολατένια τρουφάκια-τροφή για τις λειτουργίες του εγκεφάλου!

Τροφές για καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου