Εδώ και χρόνια, δεκάδες έρευνες έχουν ανακηρύξει τη μεσογειακή διατροφή ως μία από τις υγιεινές του πλανήτη, καθώς έχει αμέτρητα πλεονεκτήματα για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόσφατα όμως αποκαλύφθηκε ότι είναι και η πλέον κατάλληλη για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Πιο συγκεκριμένα, μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει με την προστασία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών από την οστεοπόρωση. Η ιδανική διατροφή θεωρήθηκε, σύμφωνα με την έρευνα εκείνη, η οποία δίνει έμφαση σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το αβοκάντο και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ περιορίζει τα κορεσμένα λιπαρά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό το είδος διατροφής διευκολύνει τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας.

Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς η μείωση των οιστρογόνων επιταχύνει την απώλεια της οστικής τους μάζας. Από τις 103 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, όσες ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. «Διαπιστώσαμε ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη μη ιατρική στρατηγική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», δήλωσε η Thais Rasia Silva, επικεφαλής της μελέτης.