Οι ώρες του πρωινού και του βραδινού μας γεύματος είναι λίγο πιο ελεγχόμενες σε σχέση με εκείνες του μεσημεριανού, που πολλοί άνθρωποι μπορεί να παραλείπουν, καθώς βρίσκονται στη δουλειά τους. Και αν φεύγετε το πρωί και επιστρέφετε το βράδυ στο σπίτι, είναι απαραίτητο να παίρνετε μαζί σας το ταπεράκι με το φαγητό σας. Ειδικά αν έχετε σχεδιάσει να πάτε γυμναστήριο αμέσως μετά την εργασία σας.

Τι συνιστούν οι διατροφολόγοι;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι λίγο σύνθετη και εξαρτάται από χιλιάδες παράγοντες που έχουν να κάνουν με το γενικότερο διατροφικό σας πρόγραμμα. Ωστόσο, συγκεντρώσαμε τους πιο σημαντικούς παραγοντες-κλειδιά που μπορούν να σας ορίσουν την ιδανική ώρα που πρέπει να τρώτε το μεσημεριανό σας γεύμα.

Πόσο πλούσιο ήταν το πρωινό σας
Αν το πρωί φάγατε ένα γενναίο γεύμα, που σας έδωσε και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεστε για να πάει καλά η μέρα, τότε είναι σίγουρο ότι θα αργήσετε να πεινάσετε. Οι ειδικοί λένε ότι δεν χρειάζεται να φάτε μεσημεριανό αν δεν πεινάτε έστω και λιγάκι. Όσο περισσότερο φάγατε το πρωί, τόσο αργότερα θα πεινάσετε.

Τι ώρα φάγατε το πρωινό σας
Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η ώρα που πήρατε το πρωινό σας. Αν δεν είστε πολύ πρωινός τύπος και δεν ξυπνάτε νωρίς, τότε είναι φυσικό να τρώτε πιο αργά το κύριο γεύμα της ημέρας σας. Αν ωστόσο φάγατε το πρωινό σας γύρω στις 8, τότε θα πεινάσετε γύρω στη 1 με 2 το μεσημέρι, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Αν δεν φάγατε καθόλου πρωινό ή τσιμπήσατε κάτι ελάχιστο
Τι συμβαίνει αν έχετε παραλείψει το πρωινό σας γεύμα; Ή φάγατε κάτι ελάχιστο; Μπορεί να μην είναι σωστό να ξεκινάτε την ημέρα σας με άδειο στομάχι, αλλά μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, ειδικά αν αργήσει να ξυπνήσει και φύγει βιαστικά για τη δουλειά. Σε αυτήν την περίπτωση, η ώρα του μεσημεριανού θα εξαρτηθεί από το πόση φυσική ενέργεια χρειάζεται να καταναλώσετε στην εργασία σας. Σε μια δουλειά γραφείου για παράδειγμα δεν θα πεινάσετε τόσο γρήγορα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν όμως χρειάζεστε σωματική δύναμη για να αντεπεξέλθετε στα εργασιακά σας καθήκοντα, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάτι. Και είναι φυσικό να πεινάσετε νωρίς το μεσημέρι.

Διατροφική ρουτίνα
Οι διατροφολόγοι προτείνουν ότι για να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα και τα ανθυγιεινά σνακ, πρέπει να έχουμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα καθημερινά για το πότε τρώτε τα βασικά σας γεύματα. Ανάλογα με το τι ώρα ξυπνάτε, είναι καλό να συνηθίσετε τον οργανισμό σας να τρώει σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Αν το ξεκινήσετε αυτό, σιγά σιγά το σώμα σας θα… προγραμματιστεί να πεινάει την κατάλληλη ώρα. Εκείνη την ώρα που θα πεινάσει όμως, πρέπει να καταναλώσετε και το ανάλογο γεύμα, ούτως ώστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πόσες ώρες πρέπει να μεσολαβήσουν ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό;
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη… συνταγή για αυτό. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω. Οι διατροφολόγοι συνιστούν ότι ο χρόνος ανάμεσα στα γεύματα πρέπει να είναι 3-5 ώρες, ώστε να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να χωνέψει. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να ακούτε το σώμα σας. Γιατί εκείνο σάς δίνει τα σήματα για το πότε πεινάει ή πότε έχει χορτάσει. Για παράδειγμα, αν δεν έχετε πεινάσει 6 ώρες αφότου καταναλώσατε το πρωινό σας, αυτό μπορεί να δείχνει ότι μάλλον θα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε το πρωί.

Αν σκοπεύετε να πάτε γυμναστήριο μετά τη δουλειά
Πριν από την άσκηση, πρέπει να έχετε φάει ελαφρά αλλά σίγουρα ένα σνακ με πρωτείνες και υδατάνθρακες που θα σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε. Πχ. Μια μπανάνα ή μια γλυκοπατάτα είναι τα τέλεια σνακ πριν το γυμναστήριο. Το μεσημεριανό είναι καλύτερο να καταναλωθεί μετά τη γυμναστική καθώς μετά την άσκηση ο οργανισμός έχει ανάγκη από ένα καλό γεύμα που θα βοηθήσει να χτίσει τους μυς. Αν συνηθίζετε να γυμνάζεστε το βράδυ, υπολογίστε να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το μεσημεριανό σας, ούτως ώστε να έχετε χωνέψει. Προσοχή όμως: μην πηγαίνετε πολύ αργά γυμναστήριο διότι έτσι θα καθυστερήσετε την ώρα που λαμβάνετε το βραδινό σας.

Αν τρώτε… μεσημεριανό το βράδυ;
Υπάρχει πολύς κόσμος που τρώει το βασικό του γεύμα το βράδυ, λόγω των ωραρίων εργασίας. Οι διατροφολόγοι λένε ότι αυτό είναι λάθος, καθώς συνήθως μας οδηγεί σε καταστάσεις υπερφαγίας το βράδυ. Και αν φάμε πολύ το βράδυ, είναι δύσκολο έως απίθανο να το κάψουμε… Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί; Αν δεν μπορούμε να παίρνουμε ταπεράκι με κανονικό φαγητό στη δουλειά, μπορούμε να επιλέξουμε ένα σπιτικό σάντουιτς με πρωτεινες και λαχανικά, που και θα μας κρατήσει για κάποιο διάστημα και θα μας κάνει να αποφύγουμε τα τσιμπολογήματα και τα ανθυγιεινά σνακ.

Δείτε επίσης:
10 τροφές για πρωινό που μας φτιάχνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

10 συνταγές μεσημεριανού που μπορείς να χωρέσεις σε μία πίτα!

Καταπολεμήστε την κούραση με αυτά τα υλικά στις σαλάτες σας