Τα μπολ με acai berries είναι από τα μεγαλύτερα trends της υγιεινής διατροφής. Μάλιστα, πολλά cafes, εστιατόρια ή και μαγαζιά με χυμούς -ακόμη και στην Ελλάδα-, τα περιλαμβάνουν στο μενού τους, ως επιλογή για brunch ή σνακ. Και ενώ όντως θα μπορούσαν να είναι υγιεινά, κάποια από αυτά μπορούν ακόμη και να σου προσθέσουν αρκετά περιττά κιλά χωρίς να το καταλάβεις.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, σε περίπτωση που δεν τα έχεις δοκιμάσει, τα acai bowls είναι στην πραγματικότητα μία πιο παχύρρευστη εκδοχή των smoothies, που φτιάχνονται συνήθως πολτοποιώντας κατεψυγμένα acai berries σκέτα ή με άλλα φρούτα (όπως μπανάνες και φράουλες) ή ακόμη και με γιαούρτι ή φυτικό γάλα. Και αυτή η παγωμένη εκδοχή τους είναι που κάνει θραύση, καθώς σε πολλούς θυμίζει παγωτό. Όταν δεν υπάρχουν φρέσκα acai berries πάλι, το μπολ φτιάχνεται και με σκόνη από acai berries ανακατεμένη σε γιαούρτι. Το μπολ ολοκληρώνεται με την προσθήκη toppings όπως granola, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, chia, ηλιόσπορους, flakes καρύδας, κομματάκια σοκολάτας και άλλα πολλά.

Το αποτέλεσμα είναι συχνά πολύ θεαματικό, κυρίως χάρη στο παιχνίδι των χρωμάτων στο μπολ, με την έντονη μοβ κρέμα φρούτου και τα πολύχρωμα toppings. Στο Instagram θα βρεις πολλές φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι αυτά τα μπολ κλέβουν τις εντυπώσεις και από άποψη εμφάνισης.

Όλα καλά μέχρι εδώ θα μας πείτε. Έχουμε ένα παχύρρευστο smoothie από acai berries που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενισχυμένο με άλλες τροφές που θεωρούνται και superfoods και με πολύ ωραία γεύση. Άρα γιατί μπορεί να μην είναι τελικά τόσο υγιεινό όσο φαίνεται;

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Cynthia Sass το πρόβλημα είναι ότι δεν φτιάχνονται όλα με τον σωστό τρόπο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι κάποια από αυτά μπορεί λόγω των συστατικών που περιέχουν να είναι «βόμβες» ζάχαρης, περιέχοντας από 21 έως 62 γραμμάρια ανά μερίδα ή αλλιώς από 1 έως 4 κουτ. σούπας ζάχαρη! Φανταστείτε τι ισχύει όταν στο μπολ μπαίνουν και υλικά όπως σοκολάτα ή cookies (όπως στην παραπάνω φωτογραφία).

Επιπλέον, σημειώνει ότι μεγάλο ρόλο παίζουν και οι μερίδες. «Ακόμη και αν όλα όσα προστίθενται σε ένα acai bowl είναι υγιεινά, αυτό το σνακ μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθεια απώλεια βάρους ή ακόμη και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, εάν κάποιος τρώει μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνη που μπορεί να κάψει».

Αν τώρα οι φωτογραφίες των acai bowls σου ανοίγουν την όρεξη και δεν μπορείς να τους αντισταθείς με τίποτα, προτίμησε να τα φτιάξεις σπίτι με κατεψυγμένα acai berries (θα βρεις στα ψυγεία μεγάλων supermarkets και σε delicatessens) ή σκόνη, για να ελέγχεις σίγουρα και τα συστατικά που περιέχουν και την ποσότητα που καταναλώνεις.