Τα φασόλια είναι σίγουρα τα εμβληματικά όσπρια που εκφράζουν στο έπακρο την ελληνική ποιότητα και γεύση. Αξίζει να επιλέξεις για το πιάτο σου τα ελληνικά, που είναι και προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Τι είναι
Διαθέτουν πολλαπλά «πρόσωπα» -τα συναντάμε σε διάφορα χρώματα αλλά και μεγέθη, ψιλά, χοντρά, γίγαντες, πλακέ μεγαλόσπερμα, μαυρομάτικα, μπαρμπούνια, μπομπόνια, ελέφαντες- αλλά έχουν και άφθονες μαγειρικές εκδοχές. Είναι όλα τους νόστιμα και αδιαμφισβήτητα θρεπτικά, γι’ αυτό και αποτελούν βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής.

shutterstock_18756418

Πώς και που παράγονται
Στην Ελλάδα λατρεύουμε ειδικά τη φασολάδα, τα μαυρομάτικα φασόλια και τους γίγαντες πλακί. Φυσικά, οι συνταγές γίνονται πολύ καλύτερες όταν τα όσπρια είναι εγχώρια και δεν είναι λίγες οι περιοχές που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας όσπρια με καρπό νόστιμο και βραστερό και βελούδινη σάρκα και είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).

Έτσι, λοιπόν, όσπρια Π.Γ.Ε. είναι τα Φασόλια γίγαντες ελέφαντες Κάτω Νευροκοπίου, Φασόλια κοινά μεσόσπερμα Κάτω Νευροκοπίου, Φασόλια (γίγαντες ελέφαντες) Πρεσπών Φλώρινας, Φασόλια (πλακέ μεγαλόσπερμα) Πρεσπών Φλώρινας, Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς και τα Φασόλια βανίλιες Φενεού. Οι περιοχές καλλιέργειας, ο ήπιος τρόπος διαχείρισης εδάφους καθώς και το μικροκλίμα κάθε περιοχής προσδίδουν στα φασόλια αυτά μοναδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή γεύση.

FASOLIA-PGE

Ιδιότητες και χρήσεις
Αποτελούν πολύ πλούσια πηγή πρωτεϊνών και συνδυασμένα με υδατάνθρακες όπως ρύζι, σιτάρι ή ζυμαρικά προσφέρουν μια φθηνή, θρεπτική και απόλυτα ισορροπημένη διατροφή, ιδιότητα που τα έκανε πολύτιμα και αναντικατάστατα σε εποχές που δεν υπήρχε κρέας σε αφθονία. Τα φασόλια αποτελούν πολύ καλή πηγή σιδήρου, που όμως για να απορροφηθεί από το σώμα πολύ πιο εύκολα πρέπει να καταναλωθεί σε συνδυασμό με βιταμίνη C και β-καροτένιο. Επίσης, έχουν χαμηλά λιπαρά, περιέχουν ασβέστιο, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα.

fasolia

Τρώγονται σούπα, πουρές ή πλακί στον φούρνο, ή βράζονται και συνδυάζονται με λαχανικά, τυριά, αλλαντικά, ξηρούς καρπούς και βινεγκρέτ και μετατρέπονται σε ευφάνταστες, πεντανόστιμες σαλάτες που σε χορταίνουν, όταν δεν συνοδεύουν εξαιρετικά ψάρι, χοιρινό, αρνάκι ή μοσχαράκι.

Και 3 συνταγές για να τα απολαύσετε καλύτερα:

Φασόλια μαύρα Πρεσπών με πιπεριές στο φούρνο

Φάβα από γίγαντες Πρεσπών με καπνιστή τονοσαλάτα

Βελουτέ με φασόλια και τραγανό μπέικον