Και αν σού λέγαμε ότι το μυστικό του επιτυχημένου αδυνατίσματος σε κοιτά κάθε μέρα στα μάτια; Κι όμως μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη σου μπορεί να σού υποδείξει την κατάλληλη δίαιτα για εσένα, σύμφωνα με τον personal trainer Thomas Eastham.

Πώς γίνεται αυτό; Κοιτώντας τον καθρέφτη μπορείς να καταλάβεις τι σωματότυπο έχεις -εκτόμορφο, μεσόμορφο, ενδόμορφο- και να δεις έτσι τι ποσοστό μακροθρεπτικών συστατικών χρειάζεσαι. Πάμε να δούμε τώρα τι είσαι:

Εκτόμορφος σωματότυπος:
Εάν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε θα πρέπει να είσαι σχετικά αδύνατος με μικρές οστικές δομές και λεπτοκαμωμένα άκρα, εξηγεί ο Thomas. «Σκέψου το σώμα ενός αθλητή αντοχής», λέει ή την Κέιτ Μος, έχουμε να προσθέσουμε εμείς. Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό, ενώ το σώμα τους αντιδρά πολύ καλά με την υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, τη μέτρια κατανάλωση πρωτεΐνης και τη χαμηλή κατανάλωση λιπαρών. Τα ιδανικά ποσοστά για αυτούς είναι περίπου 55% υδατάνθρακες, 25% πρωτεΐνη και 20% λιπαρά. «Μην τρελαίνεσαι με τα ποσοστά. Σκέψου υψηλούς υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά», συμβουλεύει ο Thomas.

Μεσόμορφος σωματότυπος:
«Έχουν μέτρια οστική δομή και αθλητικό σώμα», λέει ο Thomas. «Εάν γυμνάζονται, συνήθως έχουν συνήθως μια συμαντική ποσότητα άπαχης μάζας. Πολλοί αθλητές, όπως οι παλαιστές και οι αθλήτριες της ενόργανης ταιριάζουν σε αυτά τα κριτήρια. Τείνουν να έχουν πολλή τεσοστερόνη, κάτι που σημαίνει ότι τούς είναι εύκολο να αποκτήσουν μύες και να διατηρήσουν χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα τους», υποστηρίζει. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτού του σωματότυπου είναι η μπαλαρίνα Misty Copeland, η οποία ήταν και το πρόσωπο της Estee Lauder σε πρόσφατη καμπάνια της. «Στους ανθρώπους αυτούς ταιριάζει μια διατροφή, που να περιέχει περίπου ίση ποσότητα υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λιπαρών. Σκέψου 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνη και 30% λιπαρά», προτείνει ο personal trainer.

Ενδόμορφος σωματότυπος:
«Εάν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία, τότε έχει μεγάλη οστική μάζα με μεγαλύτερη ποσότητα μάζας σώματος και λίπους», λέει ο Thomas. «Οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να είναι από τη φύση τους λιγότερο αθλητικοί. Ενώ οι εκτόμορφοι τείνουν να καίουν θερμίδες με τη συνεχή κίνηση, οι ενδόμορφοι δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι επιπλέον θερμίδες είναι πιο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος», εξηγεί. Θες ένα παράδειγμα τέτοιου σωματότυπου; Σκέψου το σώμα της Κλόε Καρντάσιαν. «Τα κατάλληλα ποσοστά για τους ενδόμορφους είναι περίπου 25% υδατάνθρακες, 35% πρωτεΐνη και 40% λιπαρά. Σκέψου υψηλή ποσότητα λιπαρών και πρωτεΐνης και χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων», λέει ο Thomas.