Η πρώτη σου κίνηση με το που θα μπεις στην κουζίνα το πρωί είναι να φτιάξεις καφέ; Και η δική μας, αλλά δυστυχώς αυτό θα πρέπει να αλλάξει, γιατί σύμφωνα με έρευνα δεν κάνουμε καλό στον οργανισμό μας.

Η νέα έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του πρωινού καφέ στον οργανισμό μας έρχεται από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπαθ, όπου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το να πίνουμε καφέ με το που ξυπνήσουμε με άδειο στομάχι, επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ειδικότερα, στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν πως ο συνδυασμός μεταξύ κακού βραδινού ύπνου και πρωινού καφέ επηρεάζουν διάφορους μεταβολικούς δείκτες. Για να το κάνουν αυτό, συγκέντρωσαν μια μικρή ομάδα 29 ατόμων, αποτελούμενη από άνδρες και γυναίκες και πραγματοποίησαν τρία τεστ. Κατά την πρώτη βραδιά της μελέτης, τα άτομα κοιμόντουσαν κανονικά και το πρωί με το που ξυπνούσαν έπιναν ένα ρόφημα με ζάχαρη. Μία άλλη βραδιά, ο ύπνος τους διαταρασσόταν από τους ερευνητές ανά 1 ώρα για πέντε λεπτά και, πάλι, έπιναν ένα γλυκό ρόφημα όταν ξυπνήσουν. Για το τρίτο και τελευταίο τεστ, οι συμμετέχοντες πέρασαν ακόμη μία βραδιά όπου ο ύπνος τους διαταρασσόταν, αλλά αυτή τη φορά έπιναν έναν δυνατό, σκέτο καφέ όταν ξυπνούσαν και μισή ώρα πριν πιουν το ρόφημα με τη ζάχαρη.

Μετά από κάθε τεστ, οι ερευνητές έπαιρναν δείγμα αίματος από τους συμμετέχοντες, για να παρακολουθούν τους μεταβολικούς δείκτες τους. Σημειώνεται ότι το ρόφημα με τη ζάχαρη ήταν προσεγμένο ως προς τις θερμίδες του, ώστε να έχει παρόμοιες θερμίδες με ένα μέσο πρωινό.

Αυτό που ανακάλυψαν λοιπόν, ήταν ότι το να πίνει κάποιος καφέ αμέσως μόλις ξυπνήσει το πρωί μπορεί να επιδρά αρνητικά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι μία νύχτα κακού ύπνου όταν αυτή συνοδευόταν από το γλυκό ρόφημα δεν ήταν αρκετή για να επιδεινώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που συνέβη όταν το γλυκό ρόφημα αντικαταστάθηκε με καφέ.

Συνεπώς, μπορεί το πρώτο πράγμα που θέλουμε το πρωί όταν ξυπνάμε -ειδικά μετά από μία δύσκολη νύχτα- να είναι ένας δυνατός καφές, ωστόσο μάλλον θα πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και το πρωινό γεύμα να έχει προτεραιότητα.

Διαβάστε επίσης:
Τι συμβαίνει αν δεν καθαρίζεις επιμελώς το θερμός σου

Πώς να αποθηκεύεις σωστά τον καφέ για να διατηρεί το άρωμά του

Και όμως, μπορείς να καλλιεργήσεις καφέ στο σπίτι