Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το αλκοόλ και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις οδηγικές επιδόσεις. Φαίνεται όμως ότι και το φαγητό δεν είναι όσο «αθώο» νομίζαμε.

Ήξερες για παράδειγμα ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφής μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή στομαχικές διαταραχές, που με τη σειρά τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της οδήγησης; Και όπως σίγουρα ξέρεις, η έλλειψη συγκέντρωσης είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος. Μάλιστα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αντίδρασης μετά το φαγητό μειώνεται έως και 44%.

Με άλλα λόγια, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεις τηγανητά, πικάντικα, φαγητά με πολλές σάλτσες, όσπρια (και γενικά φαγητά που προκαλούν δυσπεψία) πριν την οδήγηση, ειδικά όταν πρόκειται να ταξιδέψεις για πολλές ώρες. Από την άλλη όμως, επειδή είναι εξίσου σημαντικό και να μην πεινάς -γιατί η πείνα μπορεί επίσης να σου αποσπάσει την προσοχή-, προτίμησε ένα ελαφρύ γεύμα πριν ή στα μακρινά ταξίδια, να κάνεις συχνές στάσεις ανά 2-3 ώρες για ξεκούραση, περπάτημα λίγων λεπτών και ένα ελαφρύ σνακ.

Ιδανικά πριν το ταξίδι προτίμησε ένα τοστ και ένα φρούτο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κάνε στάση για ένα γιαούρτι με φρούτα, μία ελαφριά σαλάτα, ψητό κρέας ή ένα ακόμη τοστ και φυσικά, μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι με άφθονο νερό, αλλά και χυμό ή καφέ.

Δείτε επίσης:
Γιατί είναι πολύ σημαντικό να πίνεις νερό όταν οδηγείς

Πόση καφεΐνη περιέχουν τα αγαπημένα σου ροφήματα;
Πώς να κόψεις το κάπνισμα χωρίς να πάρεις κιλά