Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τσάι είναι αυτή με εκχύλισμα ιβίσκου, που μπορεί να το απολαύσει κανείς τόσο, ως ζεστό, όσο και ως παγωμένο. Το τσάι αυτό, που είναι ιδιαίτερα εύγευστο διαθέτει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και νομίζουμε, πως αξίζει να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Αρχικά, να αναφέρουμε, πως υπάρχουν εκατοντάδες είδη ιβίσκου που ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία και το κλίμα στο οποίο μεγαλώνουν, αλλά το είδος Hibiscus sabdariffa είναι εκείνο που χρησιμοποιείται συνήθως για να γίνει το τσάι ιβίσκου. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν:

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να προσδιοριστεί πώς αυτό μπορεί να μεταφραστεί στους ανθρώπους.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή λειτουργία του ήπατος
Το τσάι ιβίσκου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, μελέτες σε ανθρώπους και ζώα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ιβίσκου μπορεί να ωφελήσει την υγεία του ήπατος αυξάνοντας ορισμένα ένζυμα και μειώνοντας το λίπος στο ήπαρ.

Απώλεια βάρους
Η κατανάλωση εκχυλίσματος ιβίσκου σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες καροτένιο, ριβοφλαβίνη, ασκορβικό οξύ, νιασίνη και σίδηρο και καταναλώνονται συνήθως ως ρόφημα. Έτσι, το ρόφημα από ιβίσκο, μπορεί να μειώσει και την αρτηριακή πίεση αλλά και να σε ξεφουσκώσει.

Μελέτες έχουν δείξει ακόμη ότι ο ιβίσκος μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, αλλά και να  βοηθήσει στην καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων και βακτηρίων. Το τσάι ιβίσκου έχει οφέλη για την υγεία, αλλά και πέρα από αυτό έχει επίσης μια νόστιμη, ξινή γεύση και μπορεί να φτιαχτεί και να απολαμβάνεται από την άνεση της κουζίνας σας.

Σημαντικό είναι πως μπορείτε να φτιάξετε και εσείς τσάι ιβίσκου πάρα πολύ απλά, ως εξής: Απλά προσθέστε αποξηραμένα λουλούδια ιβίσκου σε μια τσαγιέρα και ρίξτε βραστό νερό πάνω τους. Αφήστε για πέντε λεπτά και προστέσθε λάιμ ή και μέλι. Μπορείτε να το απολαύσετε είτε ζεστό είτε κρύο.

Διαβάστε ακόμη:
Τι είναι το τυρί quark που μοιάζει με γιαούρτι;

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις μπίρας αυξάνουν την κατανάλωσή της
Πώς να αγαπήσεις τα λαχανικά σε 3 απλά βήματα