Είχες υποσχεθεί και εσύ στον εαυτό σου να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά πηγαίνοντας πιο συχνά στο γυμναστήριο και καταναλώνοντας υγιεινά και θρεπτικά γεύματα, απλά και μόνο για να διαλυθούν τα σχέδια σου λίγες μέρες μετά από έναν Βασίλη/Γιάννη/Φώτη, που γιόρταζε ή μια φίλη που επέμενε να πάρετε το large ποπ κορν στο σινεμά; Σε όλους μας έχει συμβεί. Πριν τα παρατήσεις όμως, δες μήπως δεν φταίνε τα κεράσματα και τα περιστασιακά σνακ, αλλά μία από τις παρακάτω συμπεριφορές, που σαμποτάρουν την προσπάθειά σου για αδυνάτισμα.

diaita salata kopela

1. Σκέφτεσαι ότι θα στερηθείς
«Ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που βλέπω με τους ασθενείς μου είναι ότι σκέφτονται τη δίαιτα ως στέρηση», υποστηρίζει η διατροφολόγος, Leah Kaufman. Έτσι κόβουν όλη τη ζάχαρη ή τα λιπαρά και φτάνουν σε ένα σημείο που τελικά δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δίαιτά τους. Το μυστικό είναι να επιλέγεις θρεπτικές και υγιεινές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και να μην στερείσαι.

2. Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους
“Είμαι υπέρ του να θέλει κάποιος να χάσει βάρος ή να αγωνιστεί σε ένα μαραθώνιο, αλλά αυτοί οι τεράστιοι στόχοι μπορεί να είναι μη ρεαλιστικοί στην αρχή. Είναι καλύτερο να ορίσετε μικρούς στόχους που είναι πραγματικά εφικτοί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να χάσετε 15 κιλά, μην επιλέγετε μια δίαιτα-αστραπή που σας λιμοκτονεί και σας βοηθά να χάσετε γρήγορα βάρος. Αντ ‘αυτού, αλλάξτε τις συνήθειές σας ελαφρώς για να χάσετε 2-3 κιλά ανά μήνα. Αυτοί οι μικροί στόχοι είναι πιο διαχειρίσιμοι και θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τελικά το μεγαλύτερο στόχο», συμβουλεύει η διαιτολόγος, Natalie Rizzo.

3. Είσαι ανυπόμονος
«Το αδυνάτισμα απαιτεί χρόνο. Συχνά, αν δεν βλέπουμε πρόοδο την πρώτη μία ή δυο εβδομάδες, αποθαρρυνόμαστε και τα παρατάμε. Καλύτερο είναι να θέσετε ένα μακροπρόθεσμο στόχο καθώς και μικρότερους βραχυπρόθεσμους στόχους. Χρησιμοποιήστε τους βραχυπρόθεσμους ως σκαλοπάτια για να φτάσετε στο μακροπρόθεσμο. Και γιορτάστε τους βραχυπρόθεσμους στόχους σας», λέει η διαιτολόγος και personal trainer, Lauren Manganiello.

kopela salata

4. Δεν δίνεις γεύση στα φαγητά σου
“Οι δίαιτες συχνά αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης γεύσης. Σκεφτείτε να αντικαταστήσετε το μαϊντανό με το νεροκάρδαμο για να βελτιώσετε τη γεύση ενός πιάτου ή να το προσθέσετε σε smoothies αντί για σπανάκι. Στην πραγματικότητα, το νεροκάρδαμο έχει πολύ λιγότερες θερμίδες ακόμα και από το kale, ενώ προσφέρει τα ίδια (εάν όχι περισσότερα) θρεπτικά συστατικά», υποστηρίζει η διατροφολόγος, Chelsea Elkin.

5.Έχεις κόψει τα λιπαρά
Σε περίπτωση που δεν το έχεις παρατηρήσει ήδη, το λίπος σε κρατά χορτάτο. Ένα γραμμάριο λίπους έχει εννιά θερμίδες ενώ ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών έχει τέσσερις θερμίδες το καθένα, το οποίο σημαίνει ότι πραγματικά τα λιπαρά σε βοηθούν να αισθάνεσαι ικανοποιημένος για περισσότερο χρόνο μετά το φαγητό. Έτσι, αν ακολουθείς μια δίαιτα με πραγματικά πολύ λίγα λιπαρά ίσως στο τέλος καταλήξεις να τρως περισσότερο προκειμένου να αισθανθείς πλήρης. Να γιατί λιμοκτονείς ενώ κάνεις δίαιτα!

diaita1

6. Προσπερνάς γεύματα
«Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να σας κάνει να σταματήσετε τη δίαιτά σας πιο γρήγορα από ό, τι περιμένατε. Μπορεί να πιστεύετε ότι η παράλειψη γευμάτων θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος σε ένα ταχύτερο χρονικό πλαίσιο, αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί σε αποτυχία λόγω της υποτονικότητας και της πείνας, που αισθάνεστε», προειδοποιεί ο διατροφολόγος, Jim White.

7. Δεν μετράς τις «υγρές» θερμίδες
«Πολλοί τις ξεχνούν. Σόδες, χυμοί, καφέδες με ζάχαρη και αλκοόλ είναι όλα παραδείγματα υγρών θερμίδων. Φροντίστε να διαβάζετε τις ετικέτες στα ροφήματα, εάν είναι διαθέσιμες και να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας», συμβουλεύει ο διατροφολόγος Jim White.

gymnastiki

8. Αμελείς τη γυμναστική
«Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής, με την παράλληλη μείωση θερμίδων θα προωθήσει το αδυνάτισμα. Η άσκηση 3-5 φορές τη βδομάδα για 30-60 λεπτά τη φορά θα το προωθήσει όμως ακόμα περισσότερο. Πρέπει να δουλέψεις, για να δεις αποτελέσματα», συμπληρώνει ο Jim White.

9. Ψάχνεις για την εύκολη λύση
«Νομίζω ότι ο λόγος που οι ακραίες δίαιτες είναι τόσο δημοφιλείς είναι ότι βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος πολύ γρήγορα. Αλλά αυτός ο τρόπος διατροφής δεν είναι βιώσιμος. Το πρώτο βήμα για την απώλεια βάρους είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται να απαιτήσει μια δια βίου αλλαγή και όχι μια γρήγορη λύση. Αν η απώλεια βάρους ήταν τόσο εύκολη όσο η κατανάλωση ενός χαπιού ή το κόψιμο μιας ομάδας τροφίμων, τότε κανείς δεν θα ήταν υπέρβαρος», λέει η διαιτολόγος, Natalie Rizzo.

smoothie gymnastiki kopela

10. Στοχεύεις στην τελειότητα
«Η νοοτροπία του όλα ή τίποτα. Βρίσκω ότι όταν προσπαθούν να τρώνε καλύτερα, πολλοί πελάτες πιστεύουν ότι πρέπει να είναι τέλειοι. Δεν είναι απαραίτητο. Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να κάνουν υγιείς αλλαγές στη διατροφή τους, αλλά όχι περιοριστικές. Ξεκινήστε με 1 ή 2 αλλαγές την εβδομάδα (για παράδειγμα, αυξήστε το νερό, τρώτε τουλάχιστον 3 φλιτζάνια λαχανικά ημερησίως ή ασκηθείτε για 150 λεπτά την εβδομάδα). Στηριχτείτε σε αυτές τις μικρές αλλαγές για να πετύχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα μπορείτε να διατηρήσετε για πάντα», λέει η διατροφολόγος, Marisa Moore.