Υπάρχει μία κοινή πεποίθηση πως το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας, τι ισχύει, όμως;

Το πράσινο τσάι βρίσκεται στη λίστα με τα «καθημερινά ροφήματα», που καταναλώνουμε. Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που αντικαθιστούν τον καφέ τους με το πράσινο τσάι.

Στο www.wellandgood.com, η γνωστή Αμερικανίδα, διαιτολόγος Neva Cochran εξηγεί πού ακριβώς ωφελεί το πράσινο τσάι την υγεία μας και γιατί. Ας δούμε τι υποστηρίζει ακριβώς.

1. Κάνει καλό στην καρδιά
Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή για την καρδιά. «Το πράσινο τσάι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες, που είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού που συνεισφέρει στην καλή υγεία. Επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrition Review», υποστηρίζει ότι με βάση παρατηρήσεις, που έγιναν σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας φαίνεται να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και ενός μειωμένου αριθμού καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας.

2. Ευεργετική δράση για τον εγκέφαλο
Η Cochran υποστηρίζει ότι το πράσινο τσάι βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη και σε κατεχίνες. Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Phytomedicine», το οποίο εξέτασε 21 ξεχωριστές μελέτες για το πράσινο τσάι, διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του συνδέεται με μεγαλύτερη συγκέντρωση και μνήμη.

3. Φτιάχνει τη διάθεση
Η ίδια δημοσίευση, που δημοσιεύθηκε στο «Phytomedicine», διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι συνδέεται με…λιγότερη ανησυχία. «Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο l-theanine που περιέχει το πράσινο τσάι», λέει η Cochran. «Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της l-theanine και της διάθεσης», όπως επισημαίνει η ειδικός.

4. Κρατά σε εγρήγορση
Ένα άλλο πλεονέκτημα της καφεΐνης στο πράσινο τσάι είναι ότι μας κρατά σε εγρήγορση, ενώ ορισμένα αφεψήματα, όπως το χαμομήλι ή η λεβάντα, σχετίζονται περισσότερο με τη χαλάρωση. Αντίθετα, η περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε καφεΐνη το καθιστά καταλληλότερο για όλη τη διάρκεια της ημέρας.

5. Μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
«Σε ανάλυση 22 μελετών με 1.584 άτομα, οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», επισημαίνει η Cochran, λέγοντας ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

6. Καλό για τα οστά
«Οι πολυφαινόλες του τσαγιού ενισχύουν το σχηματισμό των οστών και αναστέλλουν τη διάσπασή τους, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αντοχή των οστών», λέει η ειδικός. Όπως επισημαίνει επιστημονικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο «Nutrition Review», «τα επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της πρόληψης της οστικής απώλειας σε ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να είναι ευεργετική για τον μετριασμό της απώλειας οστού και τη μείωση του κινδύνου οστεοπορωτικών καταγμάτων». Σε μη επιστημονικά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το γάλα δεν είναι το μόνο που ωφελεί τα οστά.

7. Ενυδατώνει
Η Cochran επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι το πράσινο τσάι επειδή περιέχει καφεΐνη είναι πραγματικά ενυδατικό ρόφημα, αλλά αυτό δεν ισχύει. «Ειδικά για άτομα που δεν τους αρέσει η γεύση του  νερού, το πράσινο τσάι μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να βοηθήσει κάποιον να επιτύχει τους στόχους ενυδάτωσής του».

Επισημάνσεις: Μπορεί το πράσινο τσάι να έχει πολλά οφέλη, ωστόσο, όσον αφορά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, θα πρέπει να τα από πάρετε αλλού. Δεν υπάρχει κανένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο πράσινο τσάι. Έτσι, ενώ το πράσινο τσάι συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, δεν πρέπει να λαμβάνεται ως κάτι που αντικαθιστά μια άλλη θρεπτική τροφή.

Όσον αφορά το πόσο πράσινο τσάι πρέπει να πίνει κάποιος για να πάρει τα οφέλη που επισημαίνονται παραπάνω, η Cochran λέει ότι η πλειοψηφία των επιστημονικών μελετών για το πράσινο τσάι κυμαίνεται από τέσσερα έως έξι φλιτζάνια την ημέρα. Τέλος, όσον αφορά, τη μορφή του τσαγιού προτιμάται το χύμα τσάι σε σχέση με τα φακελάκια.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί λόγοι για τους οποίους το πράσινο τσάι μπορεί να έχει μια θέση στην καθημερινότητά μας.

Δείτε επίσης:
4 τρόποι για να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου

Σύνδρομο burnout: Η διατροφή και οι βιταμίνες που μας θωρακίζουν

Σου κόπηκε η όρεξη; Μη χαρίζεις κάστανα!