Ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο πέντε τσιγάρα για τους άνδρες και δέκα για τις γυναίκες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Το «ισοδύναμο» του καπνίσματος με την κατανάλωση μιας ορισμένης ποσότητας κρασιού εβδομαδιαία με το κάπνισμα σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου επιχείρησαν να διατυπώσουν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMC Public Health, συμπεραίνοντας ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασιού την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο το κάπνισμα πέντε τσιγάρων για τους άνδρες και δέκα τσιγάρων για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τερίζα Χάιντς από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον, υπολόγισαν ότι στους 1.000 μη καπνιστές άνδρες και 1.000 μη καπνίστριες γυναίκες που πίνουν ένα μπουκάλι κρασί κάθε εβδομάδα, περίπου δέκα από τους άνδρες (1%) και 14 (1,4%) από τις γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.

Τα στατιστικά γίνονται ακόμα χειρότερα στη μεγαλύτερη κατανάλωση, με τρία μπουκάλια κρασί την εβδομάδα (σχεδόν μισό μπουκάλι τη μέρα) να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο 1,9% για τους άνδρες και στο 3,6% για τις γυναίκες. Αυτό ισοδυναμεί με το κάπνισμα περίπου οκτώ τσιγάρων την εβδομάδα από τους άνδρες και 23 τσιγάρων από τις γυναίκες.

Σκοπός των ερευνητών που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη ήταν να μεταφέρουν στο κοινό το μήνυμα ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει κακό στην υγεία, όχι μόνο όσον αφορά στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στον καρκίνο (του μαστού, του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του στόματος, του λαιμού κ.α.). Μέχρι τώρα, πάντως, οι συστάσεις των ειδικών για το κρασί είναι συνήθως η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα επτά ποτήρια την εβδομάδα, δηλαδή περίπου το ενάμισι μπουκάλι.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι λίγοι οι άνθρωποι (περίπου ένας στους δέκα) που έχουν επίγνωση ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα (πάνω από 70%) γνωρίζει για τη σχέση τσιγάρου-καρκίνου.

Δείτε περισσότερα στο ygeiamou