Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η επιλογή ενός εστιατορίου έναντι ενός ταχυφαγείου ήταν καλύτερη, ειδικά όταν θέλουμε να προσέχουμε τη σιλουέτα μας. Στο εξής μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε, καθώς δύο νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι συχνά το γεύμα σε ένα κανονικό εστιατόριο περιέχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι σε ένα fast food.

Η παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιασθεί διεθνώς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εν μέρει αυτό οφείλεται στις μεγάλες και πλούσιες σε θερμίδες μερίδες, κάτι που παρατηρείται σε πολλά εστιατόρια διεθνώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Ρόμπερτς του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν δειγματοληπτικά το θερμιδικό περιεχόμενο των μερίδων που παραγγέλνουν συχνότερα οι πελάτες σε 111 τυχαία επιλεγμένα εστιατόρια και fast food σε 5 χώρες -Φινλανδία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκάνα.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι το 94% των μερίδων στα εστιατόρια και το 72% στις αλυσίδες fast food περιέχουν περισσότερες από 600 θερμίδες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο. Μάλιστα, στο 3% των εστιατορίω οι θερμίδες ανά γεύμα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.000! Επιπλέον, βρήκαν ότι τα fast food γεύματα περιέχουν κατά μέσο όρο 33% λιγότερες θερμίδες από εκείνα των εστιατορίων (809 έναντι 1.317 θερμίδων).

«Το γρήγορο φαγητό έχει αποτελέσει ευρέως ένα εύκολο στόχο λόγω των πολλών θερμίδων του. Όμως, όπως δείχνει η νέα μελέτη, είναι εξίσου εύκολο να φάει κανείς παραπάνω από όσο πρέπει σε ένα μεγάλο εστιατόριο» δήλωσε η δρα Ρόμπερτς.

Ανησυχητικά είναι και τα αποτελέσματα δεύτερης βρετανικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό. Οι ερευνητές, μέτρησαν τις θερμίδες 13.500 μερίδων (κυρίως πιάτων) 21 βρετανικών εστιατορίων και 6 αλυσίδων fast food και ανακάλυψαν ότι η fast food μερίδα έχει λιγότερες θερμίδες από εκείνη ενός εστιατορίου (751 έναντι 1.033, αντίστοιχα).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στην πραγματικότητα σε ένα εστιατόριο ένας πελάτης καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες, αν συνυπολογισθούν τα ορεκτικά, τα ποτά και τα επιδόρπια, που συνήθως είναι περισσότερα από ό,τι σε ένα fast food. Συνεπώς, προτείνουν να μειωθεί αφενός το μέγεθος των μερίδων των εστιατορίων και αφετέρου το περιεχόμενό τους σε θερμίδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ