Μπορεί οι επιστήμονες να προειδοποιούν για την ανάγκη μείωσης του κρέατος, με στόχο να προστατευθεί το περιβάλλον, ωστόσο νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το τόφου που αγαπούν όσοι ακολουθούν vegan διατροφή, μπορεί να βλάπτει περισσότερο το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Dr Graham McAuliffe, του Rothamsted Institute στη Μεγάλη Βρετανία, το τόφου μπορεί να είναι πιο επιβλαβές για τον πλανήτη από το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Βέβαια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, o Dr McAuliffe, που ειδικεύεται στη μέτρηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τροφών, τόνισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

«Χωρίς αμφιβολία τα φασόλια και οι καρποί έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα ζωικά προϊόντα. Αλλά όταν εξετάζουμε το τόφου, που είναι επεξεργασμένη τροφή άρα χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή του, διαπιστώνουμε ότι θα μπορούσε να συμβάλει περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με τα ζώα».

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται αν το τόφου επιβαρύνει το περιβάλλον. Το 2010 είχε πραγματοποιηθεί μελέτη για λογαριασμό της WWF, που προειδοποιούσε για τους κινδύνους του να θεωρείται ότι τα προϊόντα από σόγια προκαλούν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, εκείνη η μελέτη συνιστούσε σε όσους ήθελαν να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή τους με φυτική, να επιλέγουν ποικιλία φυτικών τροφών, όπως όσπρια, αντί να περιορίζονται στο τόφου.