Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού. Πόσοι, όμως, από εσάς ξέρετε να τη χρησιμοποιείτε στις συνταγές σας;

Ας μάθουμε πρώτα τι είναι η ζάχαρη καρύδας
Με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Φιλιππίνες), η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από τον χυμό του άνθους μιας συγκεκριμένης ποικιλίας κοκοφοίνικα. Για να καταφέρουν να τον συλλέξουν, ανεβαίνουν στα δέντρα, ώστε να πάρουν το χυμό από τα λουλούδια. Αφού τον πάρουν, τον βράζουν ώστε να εξατμιστεί το υγρό στοιχείο και να κατακάτσει η ζάχαρη. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι πρόκειται για μια ζάχαρη με μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς ο κοκοφοίνικας είναι ένα δέντρο που ανθίζει με λίγο νερό.

Το σημαντικό ατού της
Η ζάχαρη καρύδας αποτελείται κυρίως από σακχαρόζη, όπως και η λευκή ζάχαρη. Περιέχει όμως και ινουλίνη, μια προβιοτική φυτική ίνα, που εμποδίζει την απορρόφηση των γλυκιδίων, μειώνοντας κατά πολύ τον γλυκαιμικό δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του γλυκαιμικού δείκτη είναι μόλις 35, ακριβώς το μισό από την κανονική ζάχαρη (70). Όλα τα προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά προστατεύουν τον οργανισμό μας μακροπρόσθεσμα από τον διαβήτη Τύπου Β.
Η ζάχαρη καρύδας περιέχει και πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο αλλά και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, οι ποσότητες που καταναλώνουμε είναι μικρές για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Δεν παύει να είναι ζάχαρη…
Το ότι περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα οποιασδήποτε ζάχαρης είναι 25 γρ. την ημέρα είτε πρόκειται για λευκή, μαύρη, καρύδας ή μέλι. Το καλό με τη ζάχαρη καρύδας είναι ότι επειδή έχει  ιδιαίτερο άρωμα, χρειάζεται λιγότερη ποσότητα για να δώσει τη γλύκα στα επιδόρπιά μας.

Με ποιες συνταγές ταιριάζει πιο πολύ
Οι νότες καραμέλας παντρεύονται ιδανικά με εξωτικές συνταγές, όπως ο ψητός ανανάς, το φλαν καρύδας ή το banana bread. Επίσης ταιριάζει πολύ σε κρέμες -για τα παιδιά ή τους μεγάλους- και σπιτικά μπισκότα. Μπορείτε να τη συνδυάσετε τέλεια και με τις νιφάδες καρύδας στα επιδόρπιά σας, ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη, μεστή και γλυκιά γεύση.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Πόσα ξέρεις για τη ζάχαρη καρύδας;

Κέικ βρώμης με καρύδα και σοκολάτα

Αποτοξινωτικό smoothie με ανανά, κουρκουμά και καρύδα