Αυτό το αστείο με τα λιπαρά κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Από τη μία εμφανίζονται διατροφολόγοι που υποστηρίζουν πως τα λιπαρά είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη, διάσημα ονόματα της show biz δηλώνουν πως προκειμένου να διατηρήσουν την αψεγάδιαστη σιλουέτα τους, έχουν να βάλουν βούτυρο στο στόμα τους εδώ και χρόνια. Και ύστερα υπάρχει και η διαρκής «μάχη» μεταξύ φυτικών και ζωικών λιπαρών. Και κάπως έτσι καταλήγεις να περιπλανιέσαι για ώρες στο διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τα βούτυρα, μην ξέροντας αν και τι θα πρέπει να ψωνίσεις…

Για να σε βοηθήσουμε να πάρεις μια απόφαση, να σου πούμε πως τελευταίες έρευνες απέδειξαν πως τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Δεν είναι όμως όλα τα λιπαρά ίδια. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συναντούμε στα ζωικά προϊόντα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ τα πολυακόρεστα και άρα τα φυτικά έλαια δεν τον μειώνουν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα από φυτικά έλαια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων έως 30%, ενώ η αντικατάστασή τους με μονοακόρεστα μειώνει τον κίνδυνο πολύ λιγότερο. Από την άλλη, η αντικατάστασή τους με υδατάνθρακες που δεν βρίσκονται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως δεν μειώνει τον κίνδυνο, ενώ η μείωση της χοληστερόλης της τροφής δεν μειώνει ιδιαίτερα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

karida-5-anoigma-575x383

Σε αυτό που συμφωνούν οι επιστήμονες πάντως εδώ και χρόνια είναι ότι τα τρανς λιπαρά, που προέρχονται κυρίως από την στερεοποίηση φυτικών ελαίων ή που δημιουργούνται κατά τα τηγάνισμα, αυξάνουν τον κίνδυνο περισσότερο από τα κορεσμένα και γι’ αυτό είναι καλό να τα αποφεύγουμε. Το νέο που μας συγκλόνισε είναι όμως ότι τελικά ούτε το λάδι καρύδας, που τα τελευταία χρόνια εκθειάζουν όλοι στο Hollywood, είναι η πιο υγιεινή επιλογή, αφού δεν επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα επίπεδα χοληστερόλης.

shutterstock_151598021

Πρακτικά όμως τι σημαίνουν όλα αυτά για το πιάτο μας; Σημαίνουν ότι θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ζωικών λιπαρών και να προτιμούμε τα πολυακόρεστα. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ζαμπέλα, καθηγητή διατροφής του ανθρώπου στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ξηροί ανάλατοι καρποί και το ελαιόλαδο στην καθημερινή σαλάτα αποτελούν σίγουρα μια υγιεινή επιλογή. Η μαλακή μαργαρίνη χωρίς τρανς είναι μια επίσης πολύ καλή επιλογή. Τα αυγά αφού είναι φτωχή πηγή κορεσμένων λιπαρών μπορούν επιτέλους να απενοχοποιηθούν από τη στιγμή που καταναλώνονται όμως με μέτρο.