Ποια είναι η πατρίδα και η ιστορία της; Ποια η σχέση της με τους θεούς και πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στη… μελαμψή ντίβα αν θέλουμε να την κάνουμε να λιώνει επιτυχώς για χάρη μας;

Λίγη σοκολατένια ιστορία
2.000 χρόνια πριν οι Αζτέκοι και οι Μάγια έφτιαχναν ένα πικάντικο, πικρό και αφρώδες ρόφημα που το ονόμαζαν «xocolatl» και σήμαινε «πικρό νερό». Το θεωρούσαν δυναμωτικό, διεγερτικό, χωνευτικό και το παρασκεύαζαν κοπανίζοντας τους σπόρους του κακαόδεντρου (Theobroma cacao), που με τη σειρά του σημαίνει «τροφή των θεών». Η καλλιέργεια του κακαόδεντρου έχει τουλάχιστον 3.000 χρόνια παρελθόν και πατρίδα του θεωρείται το Μεξικό, η κεντρική και νότια Αμερική. Στην Ευρώπη έφτασε με τα καράβια των κατακτητών του Νέου Κόσμου και, πιο συγκεκριμένα, το 1519 με τον ισπανό Ερνάν Κορτές, για να γίνει γρήγορα δημοφιλές στην αριστοκρατία και τον κλήρο. Τον 18ο αιώνα μαζί με τον καφέ θεωρούνταν ρόφημα της καλής κοινωνίας. Αυτό μέχρι τη βιομηχανική εποχή, γιατί έκτοτε έπαψε να αποτελεί ρόφημα της ελίτ. Τότε έγιναν πολύ σημαντικά βήματα στην επεξεργασία του, που οδήγησαν στη σημερινή μορφή της σοκολάτας. Οι κόκκοι του κακάο άρχισαν να αλέθονται σε μηχανές και το βούτυρο του κακάο διαχωρίστηκε από την κακαόμαζα. Η πρώτη πλάκα σοκολάτας φτιάχτηκε το 1848 στην Αγγλία, όταν στη μίξη κακαόμαζας και ζάχαρης προστέθηκε βούτυρο του κακάο αντί για νερό. Όσο για τη σοκολάτα γάλακτος, πατέρας της είναι ο χημικός Xένρι Νεστλέ, ο οποίος, αφού βρήκε τον τρόπο να παράγει το γάλα σε σκόνη, έφτιαξε το 1879 την πρώτη σοκολάτα γάλακτος.

Κακαόδεντρο και σοκολάτα
Το κακαόδεντρο ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα και φύεται στη σκιά ψηλότερων δέντρων. Κάθε ρίζα δίνει γύρω στους δεκαπέντε καρπούς που έχουν σχήμα μακρόστενου πεπονιού και ζυγίζουν μέχρι ένα κιλό ο καθένας. Κάτω από τη φλούδα ένας λευκός υμένας περικλείει περίπου τριάντα σπόρους βιολετί χρώματος. Μετά τη συγκομιδή τους, που γίνεται με τα χέρια για να μην τραυματιστεί το φυτό, ακολουθεί  η αποξήρανση, στη διάρκεια της οποίας αναπτύσσεται το χαρακτηριστικό σοκολατένιο άρωμα και χρώμα. Ακολουθεί διαλογή, καθαρισμός, καβούρντισμα και θρυμματισμός των κόκκων για να προκύψει η κακαόμαζα. Από αυτήν αφαιρείται το βούτυρο του κακάο και μένει η σκόνη του κακάο.
Η σοκολάτα παρασκευάζεται με την ανάμιξη κακαόμαζας, βούτυρου του κακάο και σκόνης κακάο. Για την παρασκευή της, τα παραπάνω συστατικά μπαίνουν σε αναδευτήρες που λειτουργούν σταθερά σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε το μίγμα να μαλακώσει, να γίνει ομοιογενές και να αποκτήσει βελούδινη υφή. Έπειτα ψύχεται αργά, ώστε να κρυσταλλώσει το βούτυρο του κακάο, που δίνει στη σοκολάτα στιλπνή όψη και την κάνει ανθεκτική στη ζέστη.

Διατροφικά στοιχεία
Η σοκολάτα είναι τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες κυρίως και λίπος. Επίσης, το κακάο και η σοκολάτα περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, θεοβρωμίνη, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μικρά μυστικά
Κάθε ντίβα έχει και τις ιδιοτροπίες της, γι’ αυτό αν θέλουμε να τη λιώσουμε με επιτυχία φροντίζουμε τα εξής:

•    Πριν λιώσουμε τη σοκολάτα, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια όμοιου μεγέθους. Ποτέ ολόκληρη την μπάρα.
•    Χρησιμοποιούμε μικροκύματα ή μπεν μαρί πάντα σε μέτρια θερμοκρασία. Η απευθείας επαφή με τη θερμότητα, ιδιαίτερα τη δυνατή, είναι καταστροφική, καθώς η σοκολάτα καίγεται, γίνεται θαμπή και συμπαγής, χωρίς να μπορεί να δουλευτεί πλέον.
•    Στα μικροκύματα χρησιμοποιούμε μέτρια θερμοκρασία, κατάλληλο πλαστικό σκεύος, ενώ επιχειρούμε το λιώσιμο σε μικρές χρονικές δόσεις ανακατεύοντας ενδιάμεσα με σπάτουλα σιλικόνης.
•    Στο μπεν μαρί ρίχνουμε τη σοκολάτα σε μεταλλικό σκεύος που τοποθετούμε πάνω από ένα μεγαλύτερο, το οποίο έχουμε σε μέτρια θερμοκρασία και μέσα του σιγοβράζει νερό. Το νερό δεν ακουμπά το πάνω σκεύος ούτε και τη σοκολάτα μας. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με σπάτουλα σιλικόνης ή πλαστική.
•    Αποφεύγουμε να έρθει σε επαφή η σοκολάτα με νερό καθώς τη λιώνουμε. Μια δυο σταγόνες είναι ικανές να την καταστρέψουν, γι’ αυτό βεβαιωνόμαστε ότι η σπάτουλα και το σκεύος μέσα στο οποίο βρίσκεται η σοκολάτα είναι εντελώς στεγνά και το σκεύος εφαρμόζει καλά πάνω από το άλλο με το νερό.
•    Δεν ρίχνουμε ποτέ το αλκοόλ στη λιωμένη σοκολάτα χωρίς να έχουμε προσθέσει προηγουμένως μια λιπαρή ουσία (π.χ. βούτυρο).

sokolata-olivemagazinegr2