Και εκεί που είχες αναθαρρήσει λίγο αφού είχες χάσει 5 κιλάκια, εκεί αρχίζεις πάλι να απογοητεύεσαι όταν ο δείκτης της ζυγαριάς κολλά για τα καλά. “Ε ΔΕΝ πάει άλλο! ΔΕΝ είναι δυνατόν! ΔΕΝ πρόκειται ποτέ να αδυνατίσω!”. Σού θυμίζει κάτι; Ε αυτό ακριβώς το επαναλαμβανόμενο ΔΕΝ είναι που σύμφωνα με το διατροφολόγο και personal trainer, Jay Nixon, σε εμποδίζει να πετύχεις το στόχο σου.

ANTRAS-DIAITA

Στο βιβλίο του, The Overweight Mind, ο Nixon υποστηρίζει ότι μόνο το 20% της επιτυχημένης απώλειας βάρους εξαρτάται από τη διατροφή και τη γυμναστική. Το υπόλοιπο 80% αφορά τον ψυχολογικό παράγοντα, δηλαδή το πόσο πιστεύεις αυτό που κάνεις. «Η ουσιαστική αλλαγή στη νοοτροπία είναι το κλειδί για να έχετε αποτελέσματα με διάρκεια στο χρόνο», τονίζει. Νομίζεις ότι είναι εύκολο; Ναι σίγουρα είναι δύσκολο να πείσεις τον εαυτό σου να φάει εκείνη τη σαλάτα για μεσημεριανό, ενώ ο διπλανός συνάδελφος τρώει με θράσος δίπλα σου νουντλς, αλλά σκέψου πόση προσπάθεια θέλει να δεις το ίδιο νούμερο με χθες στη ζυγαριά και απλά να φύγεις (τονίζουμε χωρίς να κλάψεις) λες και δεν έγινε τίποτα. Ευτυχώς, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Νίξον υπάρχει ελπίδα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρύνουμε τη λέξη «δεν» από το λεξιλόγιό μας και πιο συγκεκριμένα όταν αυτή προηγείται των λέξεων «θέλω», «μπορώ» και «πρόκειται να».

diaita salata kopela

«Αυτή η λέξη αναστέλλει ό,τι έχει να κάνει με τη φυσική κατάσταση και γίνεται ένα με την ψυχολογία σας σε βαθμό που παύετε να συνειδητοποιείτε πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε». Ισχύει δεν ισχύει, εμείς ένα πράγμα ξέρουμε: Η αρνητική ενέργεια δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Οπότε ας βάλουμε το πιο λαμπερό χαμόγελό μας την επόμενη φορά που θα προσπαθήσουμε να στριμωχτούμε στο παλιό μας τζιν και αν ακόμα η προσπάθειά μας πέσει στο κενό (να σημειωθεί ότι και εδώ αποφύγαμε το δεν), να πούμε απλά πως «θέλουμε, μπορούμε και πρόκειται σίγουρα να τα καταφέρουμε».