Πολλές φορές έχουμε κάνει λόγο για τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, κάτι που έρχεται να το επιβεβαιώσει και νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Κορκ της Ιρλανδίας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η μεσογειακή διατροφή βοηθά στα καλά γηρατειά συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία του πεπτικού.

Η έρευνα, που διεξήχθη με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας, έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Gut». Όπως προέκυψε από αυτήν, οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν συστηματικά τη Μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερο τους, πράγμα που σημαίνει πιο υγιή γηρατειά. Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι βοηθά το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου και την καλύτερη λειτουργία του σώματος, αλλά και του νου. Η γήρανση, όπως ξέρουμε, σχετίζεται με τη μείωση των κινητικών λειτουργιών και με τη χρόνια φλεγμονή. Η Μεσογειακή διατροφή, λοιπόν, φαίνεται ότι μειώνει τους μικροοργανισμούς που ευνοούν τη φλεγμονή, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη γήρανση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.

Όσον αφορά την έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία ομάδα έκανε τη συνήθη διατροφή και η άλλη τη μεσογειακή (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια, καθώς επίσης με λίγα κόκκινα κρέατα και κορεσμένα λίπη). Οι συμμετέχοντες ήταν 612 άτομα, ηλικίας 65 έως 79 ετών και προέρχονταν από πέντε διαφορετικές χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σωματική και νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιολογήθηκε με τεστ στην αρχή της έρευνας και μετά από ένα χρόνο.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ηλικιωμένοι της δεύτερης ομάδας, που έκαναν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν καλύτερη αναλογία «καλών-κακών» βακτηρίων στο έντερο τους, καθώς και μεγαλύτερη σωματική δύναμη, βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου, καλύτερη μνήμη και λιγότερες φλεγμονές. Μάλιστα, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήταν κοινά ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία ή το βάρος των συμμετεχόντων. Σημειώνεται, τέλος, πως απ’ ότι φαίνεται οι αλλαγές προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των διαιτητικών ινών και των συναφών βιταμινών και ανόργανων συστατικών -όπως, των C, B6, B9, χαλκού, καλίου, σιδήρου, μαγγανίου και μαγνησίου. Μάθετε περισσότερα για τη μεσογειακή διατροφή εδώ.