Ποια θεωρείς ότι είναι τα πιο βρώμικα σημεία μέσα στο σπίτι σου; Η τουαλέτα, το πατάρι και ίσως το κρεβάτι και το μπολάκι του σκύλου, σωστά; Κι όμως η πετσέτα της κουζίνας σου -ναι αυτή που χρησιμοποιείς τόσες φορές μέσα στη μέρα- θα πρέπει να ανήκει στην παραπάνω λίστα.

Σύμφωνα με το CNN, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας δείχνει ότι οι πετσέτες της κουζίνας μπορεί να μην είναι τόσο καθαρές όσο νομίζουμε. Για να καταλήξουν οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα, εξέτασαν 100 πετσέτες κουζίνας και δήλωσαν ότι μετά από ένα μήνα χρήσης το 49% των πετσετών είχε αναπτύξει βακτηρίδια που συνήθως βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Βακτηρίδια σταφυλόκοκκου αναπτύχθηκαν σε 14 από τις πετσέτες, ενώ περισσότερα από τα 3/4 των 49 πετσετών είχαν βακτήρια που κανονικά συναντώνται στα έντερα, όπως το E. coli. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε κάποιον που να κρατά την ίδια πετσέτα για τόσο πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πρώτα είναι πιο πιθανό να βρεθούν σε πετσέτες σε μεγάλα νοικοκυριά, ενώ τα δεύτερα σε οικογένειες που μαγειρεύουν συχνά κρέας. Το ωμό κρέας περιέχει βακτήρια και έτσι αν χρησιμοποιήσεις την πετσέτα αμέσως μετά την προετοιμασία του, εκείνα θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν στην πετσέτα. Βακτήρια είναι επίσης πιο πιθανό να βρεθούν σε υγρές πετσέτες και πετσέτες που χρησιμοποιήθηκαν για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς, όπως στέγνωμα χεριών ή σκευών ή σκούπισμα επιφανειών.

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηριδίων, ο καθηγητής Paul Dawson είπε στο CNN ότι το ιδανικό είναι να έχουμε διαφορετικές πετσέτες για διαφορετικές χρήσεις. Επιπλέον, συμβουλεύει να αλλάζουμε τις πετσέτες μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.