Μετά από κάποια ηλικία τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αν δεν προσέξουν συγκεντρώνουν λίπος στην κοιλιακή χώρα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυσάρεστη μόνο από αισθητικής πλευράς, είναι κι επικίνδυνη γι’ αυτό αξίζει να γνωρίσουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν…

Από την Εκπαιδευτικό- Διατροφολόγο Ειρήνη Μαραζιώτη και τα Mediterranean Diet

Για τα γυναικεία σώματα έχει καθιερωθεί ο όρος «σχήμα αχλαδιού», που δηλώνει τη συσσώρευση λίπους σε μορφή τριγλυκεριδίων στους γλουτούς και τον κοιλιακό χώρο. Αντίθετα στους άνδρες το λίπος αποθηκεύεται αποκλειστικά στην κοιλιακή χώρα σχηματίζοντας το λεγόμενο «σωσίβιο» και για το σώμα του λέμε ότι αποκτά «σχήμα μήλου». Η ηλικία που το γυναικείο σώμα αρχίζει να συγκεντρώνει λίπος στην κοιλιακή χώρα είναι όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε προεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Αλλά και στους άνδρες ηλικιακά το σχήμα του μήλου δημιουργείται και αυξάνεται από τα 45-50 έτη και άνω. Μετά την εμμηνόπαυση η διαφορά αυτή ανάμεσα στα δύο φύλα ελαχιστοποιείται και οι γυναίκες αρχίζουν να αυξάνουν το κοιλιακό τους λίπος ακριβώς όπως οι άνδρες. Γι’ αυτό και διαπιστώνουμε, μεγαλώνοντας αλλαγή στο σώμα μας όσον αφορά στην κατανομή του λίπους.

Και στις δύο περιπτώσεις η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή χώρα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας. Εκείνο που συστήνεται άμεσα όταν διαπιστώσουμε αυτή την διαφοροποίηση στη μορφή του σώματος είναι η άσκηση. Μεγαλύτερο αποτέλεσμα έχει η αερόβια άσκηση όπως το γρήγορο βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, τη ποδηλασία, ο ελαφρύς διάδρομος για τριάντα με σαράντα λεπτά περίπου 4-5 φορές την εβδομάδα. Με την παραπάνω ελαφριά αερόβια άσκηση μειώνουμε το σωματικό λίπος από τη στιγμή που μέρος αυτού θα χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο από τον οργανισμό για την εκτέλεση της δραστηριότητας μας.

Παράλληλα, η καθημερινή προσεγμένη διατροφή θα βοηθήσει την μείωση του σωματικού βάρους άρα και του σωματικού λίπους. Πλούσιες σαλάτες, φρούτα, αποφυγή βιομηχανοποιημένων προϊόντων, τροφές με χαμηλά λιπαρά και παράλληλη παρασκευή  φαγητών με υγιεινό τρόπο θα συνεισφέρουν θετικά στη μείωση των κιλών μας αλλά και στον περιορισμό όσων δυσάρεστων αποτελεσμάτων συνοδεύουν την παχυσαρκία. Με λίγα λόγια ακολουθούμε το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής. Οι γυναίκες ιδιαίτερα που αρχίζουν να επιβαρύνονται από το συσσωρεμένο λίπος οφείλουν πριν την εμμηνόπαυση να αρχίζουν τη συστηματική μείωση των κιλών τους.

Mediterranean Diet: τηλ. επικοινωνίας: 2106723154