Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι αν χάσουν βάρος θα γίνουν πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ αποκαλύπτει ότι οι πιο αδύνατοι άνδρες και γυναίκες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές στην ψυχική τους υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 183 μελέτες και κατέληξαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξάνει αναλογικά τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες, όμως κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους λιποβαρείς ανθρώπους, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, «το χαμηλό βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Στην κλινική πρακτική, οι ειδικοί ιατροί οφείλουν να δίνουν περισσότερη προσοχή στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που είναι λιποβαρείς», ενώ τονίζουν ότι το σημερινό πρότυπο ενός πολύ αδύνατου σώματος επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από ότι τους άντρες, κάτι που προκαλεί περισσότερη ψυχολογική δυσχέρεια στις ίδιες, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Από την άλλη, οι υπέρβαροι άνδρες παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο για εκδήλωση κατάθλιψης.

anoigma-mythoi

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση της διαταραχής της ψυχικής υγείας, με τον Agnes Ayton, αντιπρόεδρο της Σχολής Διατροφικών Διαταραχών του Royal College of Psychiatrist, να δηλώνει: «Αυτή η μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σωματική και τη ψυχική υγεία. Είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συχνά υποθέτουν ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την ευτυχία τους. Η μελέτη αυτή, όμως, δείχνει ότι η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στο αντίθετο, καθώς ο υποσιτισμός έχει επιζήμια αποτελέσματα στη διάθεση των ανθρώπων», συμπληρώνοντας ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι απαραίτητη για την καλή ψυχική υγεία.

Δείτε επίσης:
Ορθορεξία: Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται viral και… ψύχωση