Ό,τι φάγαμε, φάγαμε. Μετά τις κραιπάλες των γιορτών, ήρθε εκείνη η ώρα που πρέπει να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα, αν θέλουμε να επανέλθουμε στα -προ εορτών- κιλά μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με υγιεινούς χυμούς;

Βασική προϋπόθεση για να απαλλάξεις τον οργανισμό σου από τις τοξίνες είναι η μεθοδικότητα και φυσικά η συνέπεια στο νέο διατροφικό σου πλάνο. Οποιοδήποτε “παραστράτημα” θα σε απομακρύνει από το στόχο σου. Αν ξεκινήσεις αποφασιστικά, σε λίγες μόλις ημέρες θα δεις τα πρώτα αποτελέσματα.

xymos-karoto1

Κάνε μια καλή αρχή ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
* Ετοίμασε από το Σαββατοκύριακο ένα πλάνο με χυμούς ή smoothies, που θα φτιάχνεις καθημερινά και προγραμμάτισε τις αγορές σου. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις σπατάλη χρημάτων, χρόνου και υλικών.
*Δεν είναι απαραίτητο να έχεις αποχυμωτή αφού άνετα μπορείς να αλέσεις τα υλικά της επιλογής σου στο μίξερ ή στο μούλτι και αντί για χυμούς να φτιάξεις ωραιότατα smoothies. Είναι εξίσου θρεπτικά και αποτοξινωτικά, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
* Επιλογές όπως το πορτοκάλι το ρόδι ή το λεμόνι είναι ιδιαίτερα αναζωογωνητικές αφού είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
* Φρόντισε η ποσότητα χυμού που θα φτιάξεις να μην είναι μεγάλη για να μπορέσεις να τον καταναλώσεις άμεσα και να απολαύσεις τις ευεργετικές του ιδιότητες στο έπακρο.
* Για να ισορροπήσεις την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες, μπορείς να προσθέσεις στο χυμό σου λίγη κανέλα. Ο ρόλος της δεν είναι μόνο αρωματικός, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού της γλυκόζης κατά 20%.
* Η περίοδος της αποτοξίνωσης είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσεις ροφήματα και αφεψήματα με κάθε λογής βότανα, αφού δεν επιβαρύνουν θερμιδικά τον οργανισμό. Φρόντισε, λοιπόν, να προμηθευτείς σημύδα, λουίζα, βαλσαμόχορτο και απόλαυσε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
*Αν μέσα στην ημέρα πεινάσεις, να προτιμήσεις σνακ όπως καρότο, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή ένα φρούτο.

Και 4 super θρεπτικές προτάσεις αποτοξίνωσης

xymoi1

Χυμός από παντζάρι, πορτοκάλι και μήλα
Ο χυμός από παντζάρι είναι πολύ θρεπτικός, αποτοξινωτικός και βοηθά στον καθαρισμό του αίματος οπότε είναι από τις επιλογές που δεν θα παραλείψεις να δοκιμάσεις. Εμπλούτισέ τον με μήλο όχι μόνο για να γλυκάνεις τη γεύση αλλά και για να ενισχύσεις την αντιοξειδωτική του δράση. Τα μήλα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και για την αρτηριακή πίεση, ενώ οι χαμηλές θερμίδες τους τα κάνουν ιδανικό φρούτο για δίαιτα. Επίσης, ένα μήλο δίνει έξτρα ενέργεια και σε κρατά σε εγρήγορση. Το πορτοκάλι όμως, που μεταξύ άλλων ενισχύει σημαντικά και το ανοσοποιητικό, είναι η αρωματική προσθήκη που θα κάνει τη διαφορά.

Πώς το κάνεις: Αλέθεις στον αποχυμωτή 3 μικρούς βολβούς παντζαριού, πλυμένους καλά, 3 πράσινα μήλα καθαρισμένα και 3 πορτοκάλια καθαρισμένα και σερβίρεις.

smoothie-aggouri

“Πράσινος” χυμός με σέλερι, λεμόνι και αγγούρι
Έξτρα αποτοξινωτικός χυμός με κύριο υλικό το σέλερι, έναν μικρό διατροφικό θησαυρό… Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και πολύ καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων, ενώ το κάλιο και το νάτριο που περιέχει του προσδίδουν διουρητικές ιδιότητες. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική και έντονη και ταιριάζει πολύ με το λεμόνι που περιέχει κιτρικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο και έχει λιποδιαλυτική δράση. Το αγγούρι που αποτελείται κατά 95% νερό, ενισχύει τη διουρητική δράση του χυμού, ενώ οι λίγες του θερμίδες, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες και η δροσερή του γεύση το καθιστά μία τροφή σύμμαχο για όσους θέλουν να χάσουν κιλά.

Πώς το κάνεις: Ρίχνεις στον αποχυμωτή 2 αγγούρια καθαρισμένα, 4-5 στικ σέλερι ψιλοκομμένο και 2 λεμόνια καθαρισμένα, χτυπάς μέχρι να γίνουν χυμός και σερβίρεις αμέσως.

xymos-karoto

Χυμός καρότου
Ό,τι πιο υγιεινό σε ένα ποτήρι! Τα καρότα είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και μετάλλων και συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Βιταμίνες Α, C, Κ, φυλλικό οξύ και ισορροπημένες ποσότητες νατρίου και καλίου είναι μερικά από αυτά ενώ, εκτός από πολύ υγιεινός, ο χυμός καρότου είναι και γευστικός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα περισσότερα διατροφικά προγράμματα περιέχουν καρότο…

Πώς το κάνεις: Ρίχνεις τέσσερα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες, 2 ποτήρια νερό και χυμό από 1 λεμόνι στον αποχυμωτή, χτυπάς και σερβίρεις αμέσως.

simyda

Ρόφημα με σημύδα
Η σημύδα είναι βότανο διουρητικό, αντισηπτικό και ιδιαίτερα τονωτικό. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών που βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και ελευθερώνουν τον οργανισμό από ότι τον επιβαρύνει. Η σημύδα χρησιμοποιείται ως βοηθητικό για το αδυνάτισμα αφού συμβάλλει στην αποβολή του σωματικού λίπους και στην ταχύτερη καύση των θερμίδων, ενώ καταπολεμά την κατακράτηση υγρών αφού έχει μεγάλη διουρητική δράση.

Πώς το κάνεις: Τα φύλλα σημύδας, όπως τα περισσότερα βότανα, πίνονται ως αφέψημα 1-2 φορές την ημέρα βάζοντας 1 κουταλάκι φύλλων σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

Δες επίσης

Χυμοί και smoothies κόντρα στις ιώσεις 

Πιες το γεύμα σου στο novagea!