Δίνει όμορφο κίτρινο χρώμα, πικάντικη γεύση και λεπτό άρωμα σε γλυκά, ροφήματα και φαγητά, χρησιμοποιείται με φειδώ και φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ο λόγος για τον Κρόκο Κοζάνης, ένα πολύτιμο μπαχαρικό με μακραίωνη ιστορία.

Τι είναι
Ο «κόκκινος χρυσός» που φέρει τις ποικίλες ιδιότητες του φυτού, του βοτάνου, του αρτύματος ή ακόμα και του φαρμάκου! Οι ονομασίες του, πολλές, αφού καλλιεργείται και διεθνώς και ακούει στα ονόματα σαφράν, σαφράνι ή ζαφορά. Για εμάς, ο γενναίος τίτλος «κρόκος Κοζάνης, το χρυσάφι της ελληνικής γης» είναι αρκετός για να μας υπενθυμίζει ότι παράγεται στην ομώνυμη περιοχή του νομού Κοζάνης, τον Κρόκο, και ότι έχει χαρακτηριστεί προϊόν Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. Τον συναντάμε όμως να στολίζει με το μοβ άνθος του ακόμα και τις βουνοπλαγιές των αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας όπως π.χ. της Αστυπάλαιας. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, κάθε φορά που θα πλέκετε μαζί του εγκώμιο πιάτων με επιλογές από το χάρτη της παγκόσμιας κουζίνας ότι προέρχεται από την πάντα ελληνική λέξη «κρόκη», που σημαίνει νήμα ή υφάδι που πλέκεται στο στημόνι.

Πού παράγεται
Εικάζεται ότι πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κρήτη τη μεσομινωική περίοδο, βάσει τοιχογραφίας του 1600 π.Χ. περίπου, και διαδόθηκε στην Ανατολή από τον Μ. Αλέξανδρο. Οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που συστηματοποίησαν την καλλιέργειά του και το χρησιμοποίησαν σαν μπαχαρικό και φάρμακο. Το έφεραν στην Ισπανία το δέκατο αιώνα μ.Χ. όπου και πέρασε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Κοζάνη ήρθε το δέκατοέβδομο αιώνα από ντόπιους που είχαν εμπορικές σχέσεις με την Αυστρία. Πλέον, γίνεται αποκλειστικά η συστηματική καλλιέργειά του με μεγάλη ετήσια παραγωγή και εξαγωγή στην Ευρώπη και την Αμερική.

Πως καταναλωνεται
Με φειδώ! Ο κόπος που χρειάζεται για να μαζευτεί τον καθιστούν ένα από τα ακριβότερα προϊόντα του πλανήτη. Επίσης, η έντονη γεύση του και η ικανότητά του να πικρίζει το φαγητό, αν σας πέσει λίγο παραπάνω, είναι ένας ακόμα λόγος για προσεκτική χρήση. Μια τσιμπιά αρκεί για να τη μουλιάσετε σε μια κουταλιά ζεστό νερό. Με αυτό αρωματίζετε ριζότο, σάλτσες, σούπες, γέμιση για γαλοπούλα, θαλασσινά και, φυσικά, κάθε συνταγή από Ανατολή. Ο κρόκος θα δώσει ένα κιτρινωπό χρώμα και ένα φανταστικό άρωμα στο πιάτο σας.