Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά και μαζί με τη γύρη, τον ήλιο, τα ανθισμένα λουλούδια και τα τιτιβίσματα έρχονται και πολλές ιώσεις. Και αν σου λέγαμε πως μπορείς να τις αποφύγεις…τρώγοντας; Ή μάλλον μασώντας και μάλιστα καλά!

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια πως σε πολλά τμήματα του σώματος, όπως το έντερο και το δέρμα, ένα συγκεκριμένο είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού, τα επονομαζόμενα Th17 κύτταρα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από συνηθισμένες λοιμώξεις του στόματος από βακτήρια και μύκητες, διεγείρονται από την παρουσία ωφέλιμων βακτηρίων και το ίδιο υπέθεταν πως συμβαίνει και στο στόμα. Σύμφωνα, ωστόσο, με πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, το στόμα διαθέτει διαφορετικό τρόπο διέγερσης των Th17 κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, τα κύτταρα διεγείρονται μέσω της μάσησης, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει μία προστατευτική ανοσοποιητική αντίδραση στα ούλα μας.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, αφού κατόρθωσαν να αυξήσουν τα επίπεδα των Th17 κυττάρων αλλάζοντας τη σκληρότητα της τροφής τους. Παρατήρησαν, όμως, πως όταν η μάσηση ήταν υπερβολική, τα ζώα εκδήλωναν περιοδοντίτιδα, δηλαδή φλεγμονή η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να καταλήξει σε απώλεια των δοντιών.

Η ερευνήτρια δρ.Τζοάν Κόνκελ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, τονίζει τη σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, καθώς η κατανόηση των παραγόντων που ρυθμίζουν την ανοσία στον στοματικό φραγμό, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νέους τρόπους διαχείρισης των φλεγμονωδών νοσημάτων, αφού η φλεγμονή στο στόμα σχετίζεται με την ανάπτυξη νοσημάτων σε όλο το σώμα.

Δείτε επίσης:

Χυμοί και smoothies κόντρα στις ιώσεις

10 λαχανικά για super δυνατό ανοσοποιητικό