Φυτρώνει παντού και ταιριάζει με όλα. Μαγειρεμένος, ωμός, ακόμη και τηγανητός νοστιμίζει και αρωματίζει με διακριτικότητα φαγητά, σαλάτες και σάλτσες.

Μεσογειακής καταγωγής, αγνώστου ηλικίας, αλλά γνωστής χρησιμότητας, είχε τη φήμη ότι εξαφάνιζε τη μυρωδιά του αλκοόλ και του σκόρδου και εμπόδιζε τη γρήγορη μέθη. Όπως και η δάφνη, έγινε στεφάνι για να τιμήσει αθλητές. Λέγεται μάλιστα ότι το στεφάνι του Ηρακλή, όταν σκότωσε το Λιοντάρι της Νεμέας, ήταν από μαϊντανό!

Ο μαϊντανός, βέβαια, χρησιμοποιείται κατά κόρον στη μαγειρική. Χάρη σ’ αυτόν οι γεμιστές ντομάτες και οι μελιτζάνες αποκτούν εξαιρετική ιδιαιτερότητα, οι σαλάτες και οι ομελέτες παίρνουν άρωμα. Τονίζει τη νοστιμιά μιας πατατοσαλάτας, μιας σκορδαλιάς, ενός ψητού ψαριού ή ενός βραστού κρέατος. Δοκιμάστε τον όμως και τηγανητό, σαν βάση για να ακουμπήσετε κροκέτες ή ψάρι. Κλείνετε τα ματσάκια σε μια πλαστική σακούλα με λίγο αλεύρι. Την ανακινείτε για να αλευρωθούν καλά και τον τηγανίζετε σε ζεστό λάδι.

Πλούσιος σε βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Ε, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον οργανισμό, με την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνετε 100γρ. φρέσκου μαϊντανού ημερησίως. Ευνοεί την πέψη, αυξάνει τη διούρηση αλλά και την κινητικότητα του εντέρου. Οι φαρμακευτικές ιδιότητές του είναι εξίσου σημαντικές με τις γαστριμαργικές.

Συντήρηση
* Στο ψυγείο: Τυλίγετε το μαϊντανό σε ελαφρά υγρό χαρτί κουζίνας ή μέσα σε ένα ποτήρι με νερό που θα το αλλάζετε κάθε δύο μέρες.
* Στην κατάψυξη: Ψιλοκόβετε τα φυλλαράκια του μαϊντανού και τα βάζετε σε παγοθήκες με λίγο νερό ή τυλίγετε ματσάκια σε αλουμινόχαρτο. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε χωρίς να τον ξεπαγώσετε -αρκεί να τρίψετε τα φυλλαράκια του κατευθείαν στο φαγητό.
* Αποξηραμένος: Ξεραίνετε το μαϊντανό στο φούρνο μικροκυμάτων. Τρίβετε τα φύλλα του και τα διατηρείτε σε σκοτεινό ντουλάπι, σε σκούρα γυάλινα βάζα, ερμητικά κλειστά.

Απολαύστε το άρωμα του μαϊντανού σε τρεις νόστιμες συνταγές:

Τάρτα με μαϊντανό
Για να φτιάξετε την τάρτα, τρίβετε 120γρ. βούτυρο φρέσκο με 250γρ. αλεύρι να γίνουν σαν τραχανάς. Προσθέτετε 1 κρόκο, λίγο αλάτι και ζυμώνετε με 1/4 φλιτζανιού περίπου νερό, μέχρι να έχετε μια ζύμη ομοιογενή. Την αφήνετε μισή ώρα στο ψυγείο. Την απλώνετε κατόπιν σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και φασόλια και την ψήνετε για 15 λεπτά στους 180οC.
Χτυπάτε 4 αβγά, 1 ποτήρι κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ, 2/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό και 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε 250γρ. γραβιέρα τριμμένη. Ρίχνετε το μίγμα στη μισοψημένη τάρτα και ψήνετε στους 180οC για 30-35 λεπτά. Τη σερβίρετε ζεστή και τη συνοδεύετε με αγγουράκια τουρσί.

To ελληνικό πέστο
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν πούδρα. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο, 1-2 κουτ. σούπας σκόρδο λιωμένο, 1-2 κουτ. σούπας ξίδι και ρίχνετε σαν κλωστή λίγο λίγο 1 ποτήρι ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Τέλος, προσθέτετε και 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα Σαν Μιχάλη και μερικές κουτ. σούπας νερό. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Αν είναι πολύ πηχτός, προσθέτετε μερικές κουταλιές νερό, μέχρι το μίγμα να έχει την πυκνότητα πηχτής σάλτσας. Αδειάζετε το πέστο σε γυάλινο βάζο, το σκεπάζετε με ελαιόλαδο και φυλλαράκια δυόσμου και το διατηρείτε στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε σαν σάλτσα ζυμαρικών, να το προσθέσετε σε ριζότο, μαζί με τηγανητές γλώσσες, να περιχύσετε βρασμένα ξερά φασόλια για σαλάτα, ακόμη και να το αλείψετε σε φρυγανισμένα ψωμάκια σαν ορεκτικό.

Ταμπουλέ
Βάζετε 1 φλιτζάνι πλιγούρι σε κρύο νερό για 10-15 λεπτά να φουσκώσει. Το στραγγίζετε καλά και το μεταφέρετε σε σαλατιέρα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Προσθέτετε 4 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο και 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, 2 μέτριες ντοματούλες κομμένες σε κύβους και ανακατεύετε. Προσθέτετε 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο χτυπημένο με το χυμό από 1½ λεμόνι (ή ανάλογα με την προτίμησή σας). Ανακατεύετε τη σαλάτα και αν θέλετε τη γαρνίρετε πάνω σε φαρδιά φύλλα μαρουλιού. Ταιριάζει με ψητά κρέατα ή ψάρι, αλλά μπορείτε να τη σερβίρετε και σαν πρώτο πιάτο.