Οι New York Times το αποθεώνουν για τις ιδιότητές του, η Guardian δεν σταματά να το εκθειάζει στις διάφορες έρευνές, ενώ αποτελεί πάντα βασικό συστατικό της δίαιτας πολλών διασήμων, όπως της Γκουίνεθ Πάλτροου και της Μπιγιόνσε. Ο λόγος γίνεται για το “kale” ή αλλιώς “λαχανίδα”, στα ελληνικά και είμαστε σίγουροι πως κάθε φορά που ξεφυλλίζεις κάποιο γυναικείο περιοδικό αναρωτιέσαι τι είναι αυτό τέλος πάντων και πού μπορείς να το βρεις. Μην ανησυχείς, όμως, γιατί σου έχουμε όλες τις απαντήσεις!

lahanida-salata

Το kale είναι ένα είδος λαχανίδας, εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Στην όψη μοιάζει με τα φύλλα του μπρόκολου, ενώ η γεύση του είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο. Υπάρχουν αρκετά είδη, όπως μωβ, πράσινο, σγουρό και ίσιο. Αποτελεί μια τροφή με πλούσια θρεπτική πυκνότητα και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως άλλωστε και όλα τα φυλλώδη λαχανικά. Μια κούπα ψιλοκομμένο kale έχει μόλις 33 θερμίδες, ενώ περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι. Αποτελεί ένα λαχανικό πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ποτάσιο, ασβέστιο, και άλλες ωφέλιμες ουσίες. Κατέχει πολύ υψηλή θέση στον κατάλογο με τις τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο καθώς και από πολλές ακόμα παθήσεις, ενώ η θερμιδική και διατροφική του αξία το καθιστούν σε απόλυτο ρυθμιστή της πέψης και μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο.

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι καλλιεργητές του συγκεκριμένου λαχανικού, καθώς καλλιεργούσαν πράσινα φυλλώδη λάχανα που έμοιαζαν με το kale, τα οποία έβραζαν και έτρωγαν ως θεραπεία για τη μέθη. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως πρώτοι ήταν οι Ρωμαίοι, καθώς έχουν βρεθεί πρώιμα Ρωμαϊκά χειρόγραφα με αναφορές σε «κράμβες», μια λέξη που περιλάμβανε άγρια γογγύλια , λάχανα και φυτά που έμοιαζαν με kale. Από τον Μεσαίωνα και έπειτα το εν λόγω λάχανο εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Ασία ενώ στη συνέχεια Ιταλοί, Ρώσοι και Σκωτσέζοι ανέπτυξαν διάφορα είδη της συγκεκριμένης λαχανίδας. Και όμως, για κάποιο λόγο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το φυτό έπαψε να είναι δημοφιλές, ενώ θεωρούταν μια απλή, ταπεινή πρασινάδα και μόλις τα τελευταία χρόνια ξανακέρδισε απότομα έδαφος. Στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ, το kale έχει γίνει διατροφική συνήθεια, καθώς εύκολα μπορεί κανείς να το βρει στα μενού των περισσότερων εστιατορίων, ενώ πολύ γνωστά είναι και τα kale chips, τα οποία αποτελούν υποκατάστατο για τα κλασικά πατατάκια.

lahanida

Αν τώρα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ενσωματώσεις στη διατροφή σου αυτό το σπουδαίο λαχανικό, που θα έκανε μέχρι και τον Ποπάυ να απαρνηθεί το σπανάκι, να σε ενημερώσουμε πως δυστυχώς στην Ελλάδα οι παραγωγοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, στην Αττική, στην Εύβοια στην Κρήτη, αλλά και στη Δράμα. Ωστόσο μπορείς να βρεις kale το χειμώνα σε αρκετές από τις καλές λαϊκές αγορές αλλά και σε ψαγμένα σούπερ μάρκετ και να το μαγειρέψεις με χίλιους δύο τρόπους. Μπορείς, για παράδειγμα, να το χρησιμοποιήσεις, όπως το σπανάκι, στη μαγειρική σου ή να το βάλεις στους πράσινους χυμούς και τα smoothies σου. Αν πάλι θα προτιμούσες να το τρως ωμό στις σαλάτες σου, θα σου προτείναμε να του κάνεις πρώτα ένα γερό “μασάζ”, καθώς τα φύλλα του είναι αρκετά σκληρά και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνει πιο εύκολη η κατάποση και η πέψη τους.