Θεωρούμε πλέον απίθανο να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς αβοκάντο, chia και κουρκουμά. Ένα ακόμη superfood μπορεί πολύ σύντομα να προστεθεί στη λίστα με εκείνα που πλέον έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, καθώς το 2018 αναμένεται να είναι η χρονιά του.

sika-kimis

Ο λόγος για το σύκο, που σύμφωνα με την Firmenich, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο των αρωμάτων και της γέυσης, πρόκειται να είναι η επόμενη αγαπημένη υπερτροφή των foodies παγκοσμίως. To ελβετικό brand μάλιστα έχει δώσει στο «παραγκωνισμένο» αυτό φρούτο τον τίτλο της «Γεύσης της Χρονιάς», αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Chris Millington, η παραγωγή προϊόντων με γεύση σύκου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 80% μεταξύ 2012 και 2016. «Η γεύση αυτή έχει γίνει απίστευτα δημοφιλής», λέει χαρακτηριστικά.

Δικαιολογεί τη δημοτικότητά του μάλιστα στα απίστευτα πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία μας. Αποτελεί αλκαλική τροφή, που σημαίνει ότι βοηθά τον οργανισμό να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το pH του, ενισχύει την προσπάθεια απώλειας βάρους και μειώνει την ανάγκη για το σχηματισμό καινούριων λιποκυττάρων, ενισχύοντας παράλληλα το μεταβολισμό. Επιπλέον, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών με τις κυριότερες την Α, Β1 και Β2, αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο, αντιοξειδωτικά, Ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Άσε που είναι φυσικά απίστευτα γλυκό, που σημαίνει ότι είναι πεντανόστιμο και ιδανικό για ένα θρεπτικό και light επιδόρπιο.

marmelada syko

Η πολυπλοκότητα της γεύσης του όμως το κάνει ιδανικό για πληθώρα συνταγών, γλυκών και αλμυρών. «Από την άποψη της γεύσης του, μπορεί να θεωρηθεί (μεταξύ άλλων) ότι έχει φρουτώδεις, λουλουδένιες, φυλλώδεις, ξυλώδεις και οινικές διαστάσεις», εξήγησε η γευσιγνώστης, Firmenich Anne-Claire Robineau. Πρόσθέσε λοιπόν τα σύκα στα smoothies και τη βρώμη, φτιάξε με αυτά μια υπέροχη μαρμελάδα ή πρόσθεσε μερικά στη σαλάτα σου για ένα γκουρμέ ορεκτικό. Το καλό είναι ότι μπορούμε να τα έχουμε όλο το χρόνο στη διατροφή μας, καθώς είναι απολαυστικά φρέσκα, αλλά και αποξηραμένα.

syka1

Δεν θα πούμε όμως ψέμματα. Η γεύση τους και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους δεν είναι οι μόνοι λόγοι που θεωρούμε ότι τα σύκα θα είναι το superfood της χρονιάς. Είναι απίστευτα φωτογενή (συγγνώμη avocado toast) και τι να κάνουμε στην εποχή του φαίνεσθαι, του Instagram και των υπόλοιπων social media αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπει κάτι στη ζωή ή έστω τη διατροφή μας.