Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η μυρωδιά ενός φαγητού μας ανοίγει την όρεξη και μας οδηγεί μία ώρα αρχύτερα στο τραπέζι. Ωστόσο, οι επιστήμονες τώρα λένε ότι η μυρωδιά μπορεί να σε κρατάει μακριά από ανθυγιεινά τσιμπολογήματα.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marketing Research, όσο περισσότερο μυρίζεις το φαγητό που λαχταράς τόσο πιθανότερο είναι να αποφύγεις να το καταναλώσεις τελικά. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, συχνά είναι αρκετό απλά το να μυρίζεις για πολύ ώρα ένα ανθυγιεινό φαγητό για να μειωθεί η όρεξη σου γι αυτό.

Ειδικότερα, στα πειράματα που διεξήγαγαν, είχαν εγκαταστήσει ένα εξατμιστή αρωμάτων σε ένα δωμάτιο που περιοδικά εναλλασσόταν μεταξύ του να εκπέμπει μυρωδιές τόσο ανθυγιεινών (π.χ. πίτσα και μπισκότα) όσο και των υγιεινών σνακ. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έπρεπε να αξιολογήσουν κατά πόσο αυτές οι μυρωδιές επηρέασαν την όρεξη τους.

Εκείνοι λοιπόν που είχαν εκτεθεί σε μυρωδιές ανθυγιεινών τροφών για μόλις 30 δευτερόλεπτα έτειναν να έχουν μεγαλύτερη όρεξη για αυτά σνακ από όσους εισέπνεαν το άρωμα για 2 λεπτά. Μάλιστα, όσοι εκτίθονταν στη μυρωδιά ανθυγιεινών σνακ για 2 λεπτά, στη συνέχεια κατέληγαν να επιλέξουν κάτι πιο υγιεινό όπως τα μήλα και οι φράουλες.

«Το οσφρητικό και το γευστικό σύστημα είναι αλληλένδετα και τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο δεν ξεχωρίζουν τα ερεθίσματα που προέρχονται από τα διαφορετικά αισθητήρια συστήματα», εξηγούν. Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ του να μυρίζεις και τα τρως κάτι, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται απλώς για λιγούρα και όχι για πραγματική πείνα.

Μάλλον η λύση για να γλιτώσει κάποιος τα τσιμπολογήματα είναι να μυρίζει για τουλάχιστον 2 λεπτά το αγαπημένο του σνακ, χωρίς όμως να φάει μπουκιά, απολαμβάνοντας τη μυρωδιά αντί για τη γεύση. Δεν μένει παρά να το δοκιμάσουμε την επόμενη φορά που λιγουρευόμαστε κάτι, για να δούμε αν ισχύει.