Ένα ακόμη όφελος του υγιεινού τρόπου ζωής έρχεται να αποκαλύψει νέα βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ακόμη και αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνος μειώθηκε κατά ένα τρίτο! Από την πλευρά τους, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Έξετερ, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της μελέτης τους.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Διάσκεψη της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 196.383 ανθρώπων ηλικίας 64 ετών και άνω, στη Βρετανία και οι επιστήμονες βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με τον τρόπο ζωής που ακολούθησαν: αν γυμνάζονταν, αν πρόσεχαν τη διατροφή τους, αν ήταν καπνιστές και εάν έπιναν αλκοόλ. Αυτοί λοιπόν που πήραν τις καλύτερες βαθμολογίες ήταν, για παράδειγμα, όσοι έκαναν ποδήλατο με φυσιολογικό ρυθμό για 2,5 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούσαν μια ισορροπημένη διατροφή (με περισσότερες από 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, ψάρι 2 φορές την εβδομάδα και σπανίως επεξεργασμένο κρέας), δεν κάπνιζαν και έπιναν έως 1 ποτήρι μπίρα ημερησίως.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για οκτώ χρόνια και ανέλυσαν το DNA τους για να αξιολογήσουν τον γενετικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Όπως έδειξε η έρευνα, υπήρχαν 18 κρούσματα άνοιας ανά 1.000 άτομα, αν αυτοί είχαν μεγάλη γονιδιακή προδιάθεση και ακολουθούσαν και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Το ποσοστό αυτό όμως έπεσε στα 11 κρούσματα ανά 1.000 άτομα στη διάρκεια της έρευνας, όταν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ακολούθησαν υγιεινό τρόπο ζωής.

Και μπορεί τα ποσοστά να φαντάζουν χαμηλά, ωστόσο στην ηλικία των περίπου 60 ετών θεωρείται κάποιος σχετικά νέος για να εμφανίσει άνοια. Συνεπώς, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μείωση των ποσοστών της άνοιας κατά ένα τρίτο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, όπου η ασθένεια είναι συχνότερη.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν συνιστούν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής προστατεύει πλήρως από τον κίνδυνο άνοιας, ωστόσο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους πιθανόν να μην αφορούν ανθρώπους με πολύ πρώιμη εμφάνιση της νόσου (στα 40 με 50 έτη), καθώς και ότι η έρευνά τους αφορά στην άνοια γενικά και όχι σε συγκεκριμένες μορφές της, όπως το Αλτσχάιμερ.